Luxemburgi kormányfő: Senki nem lesz attól meleg, mert tévét néz vagy zenét hallgat

2023. április 19. – 22:18

Másolás

Vágólapra másolva

„Ha valaki itt ebben a teremben azt hiszi, hogy attól bárki is homoszexuális lesz, hogy tévét néz vagy zenét hallgat (…), akkor az egyáltalán nem ért semmit”

– mondta szerda délután az Európai Parlamentben Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök. A strasbourgi plenáris ülésen vitát tartottak a magyarországi, melegellenessé formált „gyermekvédelmi” törvényről, a vitán pedig részt vett a nyíltan meleg luxemburgi kormányfő is.

A luxemburgi RTL beszámolója szerint Bettel elítélte a melegellenes jogszabályozást, és tiszteletet követelt a magyarországi LMBTQ-közösség felé.

„Egy meleg férfi számára a legnehezebb önmagát elfogadni. Nem sajnálatot, nem szolidaritást, és nem együttérzést kérünk, hanem egyszerűen tiszteletet”

– fogalmazott a kormányfő. Szerinte rengeteg fiatal van, aki „azért követ el öngyilkosságot, mert nem vállalhatja fel a saját homoszexualitását”. „Számomra ellentétben áll mindazon értékekkel, amiket az Európai Unió képvisel a nyitottság és a tolerancia jegyében, az, ha stigmatizálják ezt a közösséget, és azt mondják nekik, hogy ez az oktatás, a kultúra vagy a szórakoztatóipar hibája.”

„Szégyellem magam, hogy vannak itt kollégák, akik a kisebbségekre mutogatva akarnak szavazatokat szerezni maguknak. Egyszer már bejártuk ezt az utat a történelemben”

– mondta Xavier Bettel. Az Európai Bizottság nemrég 15 tagállam támogatásával eljárást is indított Magyarországgal szemben a melegellenes törvény miatt, szerintük ugyanis a jogszabály sérti az Európai Unióról szóló Szerződés második cikkelyét – amely az emberi jogok tiszteletéről és a diszkrimináció tilalmáról szól –, valamint az Európai Unió Alapjogi Chartáját is.

A kormányfő felszólalására reagált helyben Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője is, írja az Euronews: Deutsch szerint Magyarország különös tisztelettel viszonyul Luxemburghoz, és egyetért vele abban, hogy küzdeni kell a megbélyegzés ellen. Azonban szerinte nem szabad megbélyegezni az „eltérő politikai véleménnyel” rendelkezőket sem, majd kijelentette, hogy „valótlanság a magyar gyermekvédelmi törvényt homofób törvénynek minősíteni”.

„A magyar gyermekvédelmi törvény egyetlenegy dologról szól: hogyan lehet megvédeni a szülők gyermekek nevelésére vonatkozó elidegeníthetetlen jogát”

– fogalmazott a politikus.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!