Miután tárgyalt Iohannisszal, a brazil elnök változtatott a háborúról alkotott véleményén

2023. április 19. – 09:51

Másolás

Vágólapra másolva

Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök kedden kijelentette, hogy kormánya elítéli Ukrajna területi integritásának megsértését. Hozzátette, az ukrajnai háborúval kapcsolatban tárgyalásos politikai megoldást támogat, írja az Agerpres.


„Miközben kormányom elítéli Ukrajna területi integritásának megsértését, mi a konfliktus tárgyalásos politikai megoldását támogatjuk” – jelentette ki Lula a Klaus Iohannis román államfővel tartott munkaebéd során.

A brazil elnök azt mondta, aggódik a háború globális élelmiszer-biztonsági, gazdasági és energiabiztonsági következményei miatt, amelyek különösen a bolygó legszegényebb régióit sújthatják. „Sürgősen létre kell hoznunk az országok egy csoportját, amely leül tárgyalni Oroszországgal a béke megtalálása érdekében” – mondta.

A Dcnews emlékeztet, a hétvégén Lula még azt nyilatkozta, hogy a nyugati szövetségesek meghosszabbítják a harcokat azzal, hogy fegyverekkel látják el Ukrajnát. A Fehér Ház szóvivője azzal vádolta a brazil elnököt, hogy „orosz és kínai propagandát folytat, anélkül, hogy a tényeket figyelembe venné”. A Fehér Ház szerint Lula „hangneme nem a semlegességről árulkodott”.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn Brazíliában találkozott Lula da Silvával, és megköszönte neki a béke érdekében tett erőfeszítéseit, megjegyezve, hogy Brazília és Oroszország osztja az ukrajnai konfliktusról vallott nézeteket.

A brazil elnök a Klaus Iohannisszal tartott találkozó után arról is beszélt, hogy Brazíliát és Romániát a politikai és kereskedelmi kapcsolatokon túl emberi kapcsolatok is összekötik, ugyanis Brazíliának több mint negyvenezer román származású lakosa van.

Klaus Iohannis elnök április 26-áig Dél-Amerikában tesz hivatalos körutat. Brazília után Chilébe és Argentínába látogat majd.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!