A spanyol miniszterelnök bocsánatot kért szexuális visszaélések áldozataitól egy hibás törvény miatt

2023. április 16. – 16:47

Másolás

Vágólapra másolva

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök egy vasárnap közzétett interjúban bocsánatot kért szexuális visszaélések áldozataitól egy hibás törvény miatt, írja a Reuters.

A „Csak az igen az igen” néven elhíresült, szexuális erőszakról szóló törvény olyan kiskaput tartalmazott, amely legalább 978 börtönben lévő elkövető számára lehetővé tette, hogy a büntetésüket csökkentsék, vagy idő előtti szabadlábra helyezzék őket.

A törvényt 2022 októberében fogadták el, és március 31-ig 104 elítéltet engedtek idő előtt szabadlábra. A miniszterelnök vasárnap az El Correo spanyol napilapnak azt mondta, hogy „nem minden szabadlábra helyezés végleges, még zajlanak a felülvizsgálatok, és fennáll a fellebbezés lehetősége is. Mindenesetre van egy nem kívánt hatás, amit orvosolnunk kell.” Majd Sánchez azt is hozzátette „ha kell, ő bocsánatot kér az áldozatoktól”.

Az országot vezető koalíciós kormánynak már évek óta célja a nemi erőszak visszaszorítása és a szexuális visszaélések elleni fellépés, különösen egy öt évvel ezelőtti farkasfalkának hívott ügy miatt, ami nagy közfelháborodást váltott ki. 2018-ban a „farkasfalka” ügy vádlottai, öt férfi került börtönbe, miután 2016-ban a pamplonai bikafuttatáson csoportosan megerőszakoltak egy fiatal nőt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!