Oroszországnak le kéne állítani az ukrajnai háborút, mondja a Wagner-csoport vezére

2023. április 15. – 10:59

Másolás

Vágólapra másolva

A Wagner-csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin arra kéri az orosz hatóságokat, hogy nyilvánítsák ki az ukrajnai háború végét, és koncentráljanak arra, hogy Oroszország biztosítani tudja a hatalmát a már megszállt területeken. A hadúr, aki Vlagyimir Putyin orosz elnök séfjeként kezdte, erről a Telegram-csatornáján osztott meg egy bejegyzést, írja az Ukrajinszka Pravda.

Szerinte az ideális megoldás az lenne, ha Oroszország bejelentené a hivatalosan „különleges katonai műveletnek” nevezett háború végét, mivel az orosz hadsereg elérte a tervezett eredményeit. „Bizonyos értelemben tényleg elértük azokat. Az ukrán fegyveres erők rengeteg katonáját semmisítettük meg, úgyhogy büszkén jelenthetjük ki azt, hogy a feladatunkat elvégeztük” – írta a bejegyzésben.

„Sőt, Oroszország elméletben be is van biztosítva azzal, hogy elpusztította Ukrajna aktív férfi lakosságának nagy részét, egy másik részét pedig annyira megfélemlítette, hogy Európába menekültek. Elvágtuk tőlük az Azovi-tengert és a Fekete-tenger jelentős részét, elfoglaltuk Ukrajna területéből egy jó kövér szeletet, és szárazföldi folyosót nyitottunk magunknak a Krím felé”

– írta Prigozsin. Hozzátette viszont, hogy ezeket az eredményeket csak úgy tudják bebiztosítani, ha „szilárdan megvetik a lábukat azokon a területeken, ahol már jelen vannak”. Ugyanis a háború az „elért eredmények” ellenére hozott egy jókora problémát is magával:

„Ha korábban Ukrajna a régi Oroszország része is volt, mára teljesen megszerezte magának egy nemzetállam tudatát.”

A Wagner-csoport vezetője a cikkben írt még a bahmuti csata fontosságától, az elmúlt napokban feltűnt kiszivárgott amerikai katonai dokumentumokról, és a tervezett ukrán ellentámadásról is. Prigozsin szerint egyébként semmiféle tárgyalást nem kellene folytatni Ukrajnával, a két ország erőinek ugyanis „harcban kell találkoznia egymással” – már amennyiben a hadúr szerint még lenne értelme harcolni a fenti kijelentések fényében.

Jevgenyij Prigozsin a csapataival továbbra is Bahmutnál harcol az ukrán erőkkel szemben, állítása szerint azért, hogy „ne hozzák szégyenbe Oroszországot”. Korábban Rácz András Oroszország-szakértő is beszélt helyzetértékelő interjújában a Telexnek arról, hogy a hónapok óta húzódó bahmuti vérszivattyú jelentősen rombolta Prigozsin renoméját, holott a Wagner-vezérnek igen nagy ambíciói voltak az ukrajnai háború tavalyi eszkalálódása óta.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!