Meghalt Mary Quant divattervező, aki népszerűvé tette a miniszoknyát

2023. április 13. – 17:50

Meghalt Mary Quant divattervező, aki népszerűvé tette a miniszoknyát
Mary Quant walesi divattervező és brit divatikon 1979. február 2-án – Fotó: Jones / Evening Standard / Hulton Archive / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Családjának tájékoztatása szerint csütörtök reggel az otthonában meghalt a 93 éves brit divattervező, Mary Quant, a 20. század egyik legelismertebb és legkreatívabb divattervezője. Quant tette népszerűvé a miniszoknyát és a forrónadrágot, de neki lehet megköszönni a vízálló sminket és egy kicsit a bob fazonú hajat is – írja a BBC.

Mary Quant 1955-ben nyitotta meg első butikját Bazaar néven a londoni Chelsea-ben található King's Roadon, a bolt pedig hamar a hatvanas évek ellenkultúrájának egyik központja lett. Quant nemcsak ruhákat és kiegészítőket árult itt, hanem egy éttermet is üzemeltetett az alagsorban, amely a fiatal művészek kedvelt találkozóhelye lett a történelembe Swinging Sixties néven bevonuló, a hedonizmust és a modernitást zászlajára tűző időszakban. Mindez a brit divattervező munkásságában is visszaköszönt, a ruhái és szoknyái ugyanis a korábbinál jóval többet mutattak a lábakból.

Mary Quant a londoni Bazaar nevű divatüzletének kirakatában 1960. október 14-én – Fotó: Cyril Maitland / Mirrorpix / Getty Images
Mary Quant a londoni Bazaar nevű divatüzletének kirakatában 1960. október 14-én – Fotó: Cyril Maitland / Mirrorpix / Getty Images

A divattervező geometrikus dizájnokkal, pöttyökkel, kontrasztos színekkel és új anyagokkal, például PVC-vel vagy elasztikus szövetekkel is kísérletezett az igazán modern kinézet elérésének érdekében. Quant később azt mondta, valójában nem is ő találta ki a miniszoknyát, hanem azok a lányok, akik akkoriban a King's Roadra jártak, ők nyaggatták ugyanis folyamatosan azzal, hogy szabja még rövidebbre az amúgy is rövid szoknyákat. Abban egyébként, hogy ki találta ki a miniszoknyát, nincs egyetértés, Quant mellett többek közt a francia André Courrèges neve szokott még felmerülni az erről szóló diskurzusban.

A meglehetősen provokatív kirakatai előtt Quant elmondása szerint gyakran dühöngtek kalapos úriemberek gyakran dühöngtek azon, hogy erkölcstelenek a miniszoknyái, a vásárlókat ez természetesen nem tántorította el. A kor egyik leghíresebb modelljének, Lesley Lawsonnak köszönhetően aztán külföldön is hamar népszerű lett a miniszoknya, így Quant előbb Londonban nyitott újabb boltot, majd Amerikába is betette a lábát a hatvanas évek elején. A hetvenes években a Japán piacra is belépett, és menet közben kozmetikumokat is elkezdett gyártani.

Quant a ruháitól eltekintve is igazi botrányhősnek számított ekkoriban, rendszeresen borzolta a kedélyeket provokatív kijelentésekkel a magánéletéről vagy a szexualitásról. Ez persze csak még népszerűbbé tette őt, a londoni Victoria & Albert Museum kurátora kilenc éve az AFP-nek azt mondta, valószínűleg ő a legismertebb brit divattervező, a fentiek mellett azért is, mert pont jókor volt jó helyen. Quantot 2015-ben lovaggá ütötték, ezt később a legnagyobb teljesítményének nevezte, II. Erzsébetről pedig azt mondta, ő a legbölcsebb nő, akivel valaha találkozott.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!