Bocsánatot kért a dalai láma, miután szájon puszilt egy fiút és arra kérte, szopogassa a nyelvét

2023. április 10. – 12:08

Másolás

Vágólapra másolva


A helytelen viselkedés vádjával szembesült a dalai láma, amikor egy indiai nyilvános eseményen szájon csókolt egy kisfiút, és arra kérte, hogy „szopogassa a nyelvét”. Az incidensre február végén került sor a dalai láma dharamszalai templomában, ahol mintegy 100 fiatal diák gyűlt össze a láma fogadására, írja a Guardian. A történésről készült videó virális lett.

A dalai láma, Tenzin Gyatso a tibeti buddhizmus legszentebb alakja, aki 1959 óta, amikor Tibetet Kína annektálta, száműzetésben él Indiában.

A videóban a fiú azt kérdezi, megölelheti-e a lámát, mire a 87 éves Tendzin Gyaco azt válaszolja, „Rendben, gyere”. A dalai láma az arcát mutatja a fiúnak, hogy oda adjon egy puszit, amit a gyerek meg is tesz, majd megöleli. Ezután a láma „azt hiszem, ide is lehet” szöveggel az ajkaira mutat. Ezután a vallási vezető megragadja a fiú arcát, a szájára ad egy puszit, miközben a közönség nevet.

És most szopogasd a nyelvem

– teszi hozzá a láma, majd kiölti a nyelvét. Ezután egymáshoz nyomják a homlokukat, a fiú kiölti a nyelvét, majd visszahúzza, ezután a dalai láma mellkason legyinti és nevet. A fiú ezután menne, de a láma megrázza a kezét és újra megöleli.

A spirituális vezető ezután a fiúhoz szólt, azt tanácsolva neki, hogy nézzen azokra, akik „békét és boldogságot” teremtenek, és ne kövesse az „emberi lényeket, akik mindig másokat ölnek”, mielőtt még egyszer megölelte volna.

A látottak alapján sokan elítélték, és „helytelennek”, „botrányosnak” és „undorítónak” nevezték. A vita hatására a dalai láma irodája bocsánatot kért, és azt írták a közleményben, a láma viselkedése „ártatlan és játékos” volt. „Őszentsége szeretne bocsánatot kérni a fiútól és családjától, valamint számos barátjától szerte a világon, amiért szavai fájdalmat okozhattak. Őszentsége gyakran ugratja az embereket, akikkel találkozik, ártatlan és játékos módon, akár nyilvánosan és kamerák előtt is. Sajnálja az esetet” – olvasható a levélben.

A dalai lámát már korábban is érte kritika. 2019-ben felháborodást keltett, miután azt sugallta, hogy ha a Dalai Láma nőként térne vissza, „vonzóbbnak kellene lennie”, amiért hivatala bocsánatot kért.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!