Bocsánatot kért a dalai láma, miután szájon puszilt egy fiút és arra kérte, szopogassa a nyelvét

2023. április 10. – 12:08

Másolás

Vágólapra másolva


A helytelen viselkedés vádjával szembesült a dalai láma, amikor egy indiai nyilvános eseményen szájon csókolt egy kisfiút, és arra kérte, hogy „szopogassa a nyelvét”. Az incidensre február végén került sor a dalai láma dharamszalai templomában, ahol mintegy 100 fiatal diák gyűlt össze a láma fogadására, írja a Guardian. A történésről készült videó virális lett.

A dalai láma, Tenzin Gyatso a tibeti buddhizmus legszentebb alakja, aki 1959 óta, amikor Tibetet Kína annektálta, száműzetésben él Indiában.

A videóban a fiú azt kérdezi, megölelheti-e a lámát, mire a 87 éves Tendzin Gyaco azt válaszolja, „Rendben, gyere”. A dalai láma az arcát mutatja a fiúnak, hogy oda adjon egy puszit, amit a gyerek meg is tesz, majd megöleli. Ezután a láma „azt hiszem, ide is lehet” szöveggel az ajkaira mutat. Ezután a vallási vezető megragadja a fiú arcát, a szájára ad egy puszit, miközben a közönség nevet.

És most szopogasd a nyelvem

– teszi hozzá a láma, majd kiölti a nyelvét. Ezután egymáshoz nyomják a homlokukat, a fiú kiölti a nyelvét, majd visszahúzza, ezután a dalai láma mellkason legyinti és nevet. A fiú ezután menne, de a láma megrázza a kezét és újra megöleli.

A spirituális vezető ezután a fiúhoz szólt, azt tanácsolva neki, hogy nézzen azokra, akik „békét és boldogságot” teremtenek, és ne kövesse az „emberi lényeket, akik mindig másokat ölnek”, mielőtt még egyszer megölelte volna.

A látottak alapján sokan elítélték, és „helytelennek”, „botrányosnak” és „undorítónak” nevezték. A vita hatására a dalai láma irodája bocsánatot kért, és azt írták a közleményben, a láma viselkedése „ártatlan és játékos” volt. „Őszentsége szeretne bocsánatot kérni a fiútól és családjától, valamint számos barátjától szerte a világon, amiért szavai fájdalmat okozhattak. Őszentsége gyakran ugratja az embereket, akikkel találkozik, ártatlan és játékos módon, akár nyilvánosan és kamerák előtt is. Sajnálja az esetet” – olvasható a levélben.

A dalai lámát már korábban is érte kritika. 2019-ben felháborodást keltett, miután azt sugallta, hogy ha a Dalai Láma nőként térne vissza, „vonzóbbnak kellene lennie”, amiért hivatala bocsánatot kért.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!