Csődöt jelent a Johnson & Johnson egyik leányvállalata, hogy ki tudja fizetni a rákkeltő hintőpora miatt perelőket

2023. április 5. – 00:21

Másolás

Vágólapra másolva

Csődöt jelent az LTL Management, a Johnson & Johnson (J&J) egyik leányvállalata, hogy a cég ki tudja fizetni a 8,9 milliárd dolláros kártérítést, amit bíróságok azoknak a károsultaknak ítéltek meg, akik rákosak lettek a J&J hintőpora miatt – írja a Reuters.

A Johnson & Johnsont még 2018-ban kötelezte egy bírósági ítélet arra, hogy fizessen 4,7 milliárd dollárt azoknak a nőknek, akiknél az azbeszttartalmú hintőporuk petefészekrákot okozott. A cég fellebbezett az ítélet ellen, és 2020-ban sikerült is elérnie, hogy csökkentsék a kártérítés összegét 2,1 milliárd dollárra. Ez ellen is fellebbeztek, de a legfelsőbb bíróság elutasította a keresetüket.

A pert 22 károsult indította a cég ellen, de összesen körülbelül 20 ezren perelik a Johnson & Johnsont. A vádak szerint a cég tudott arról, hogy hintőporaik olyan zsírkövet, más néven talkumot tartalmaztak, amelyben azbeszt is volt, de erről nem tájékoztatták a vásárlókat. A vizsgálatok szerint már az 1970-es évektől kezdve gyártottak azbeszttartalmú hintőporokat, és évtizedeken át árusították azokat.

Az LTL Managementnek ez a második próbálkozása, hogy csődöt jelentsen. Kedden egy bíróság az első kört visszautasította, mert úgy találták, hogy sem a J&J, sem az LTL nem küzd olyan anyagi problémákkal, ami indokolná a csődeljárást.

A mostani keresetben azzal érvelnek, hogy a csőd után ki tudnák fizetni a 8,9 milliárd dollárnyi kártérítést – 25 év alatt –, ami fedezné az összes jelenlegi és esetleges később kártérítési pert. Azt állítják, hogy a megoldást 60 ezer perelő támogatja.

Kijelentették emellett, hogy mindez nem azt jelenti, hogy beismerik, hogy bármi rosszat csináltak volna, és továbbra is tartják, hogy a talkumos hintőporaik biztonságosak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!