Stoltenberg: Putyin háborújának eredménye a finn NATO-csatlakozás

2023. április 4. – 13:14

Stoltenberg: Putyin háborújának eredménye a finn NATO-csatlakozás
Jens Stoltenberg az április 4-i sajtótájékoztatón üdvözölte a finn csatlakozást – Fotó: Kenzo Tribouillard / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

„Finnország biztonságosabb, a NATO erősebb lesz a katonai szövetség bővítésével” – ez volt a visszatérő kulcsmondata Jens Stoltenberg keddi sajtótájékoztatójának a NATO megalakulásának 74. évfordulóján, amelyen Finnország a NATO 31. tagja lesz.

A NATO főtitkára egyértelművé tette, hogy mindez Vlagyimir Putyin Ukrajna elleni katonai agressziójának következménye. „De Finnországnak is megvan a maga történelme” – mondta a Szovjetunió által a finnek ellen indított 1939–40-es téli háborúra utalva, amely szovjet területi nyereséggel zárult ugyan, de váratlanul hatékony finn ellenállással zajlott.

A NATO-nak Finnország révén újabb, 1309 kilométeres, Oroszországgal közös határszakasza képződik a jelenlegi 1318 kilométer mellé.

„Ezzel nem kiprovokáljuk, hanem megelőzzük a további konfliktusokat” – mondta Stoltenberg, utalva a kollektív védelemre vonatkozó 5. cikkelyre, amely mától Finnországra is kiterjed.

Stoltenberg közölte, büszke arra, hogy a NATO főtitkára lehet egy ilyen történelmi napon.

Újságírói kérdésre, hogy mitől lesz így biztonságosabb a térség, Stoltenberg elmondta: Oroszország eddig is katonai erősítést hajtott végre a sarkvidéken és északi határainál, ráadásul Moszkva egyértelművé tette, hogy kész erőt alkalmazni szomszédaival szemben. Ez történt Grúziában 2008-ban – a volt szovjet tagköztársasághoz tartozó, de lényegében szeparatista államként létező Dél-Oszétiában, amelyet Moszkva végül önálló országnak ismert el a hasonló helyzetű Abháziával együtt –, majd 2014-ben a Krím és Kelet-Ukrajna ellen, végül 2022-ben Ukrajna teljes megtámadásával – sorolta a NATO-főtitkár. Megjegyezte, hogy a csatlakozás nem jelenti, hogy tervben lenne bármilyen újabb állandó NATO-bázis felállítása az orosz határ közelében, és bármilyen, nem finn NATO-haderő megjelenése csak Finnország döntése nyomán jelenhetne meg az országban.

Magyarországra csak utalt Stoltenberg

Finnország és Svédország tavaly egyszerre jelezte csatlakozási szándékát, most azonban csak Finnország válik a szövetség teljes jogú tagjává. Stoltenberg Magyarország említése nélkül megjegyezte, hogy a svéd tagság két ország parlamentje miatt csúszik – ez a török és a magyar –, de közölte: „biztos vagyok abban, hogy ez hamarosan megtörténik”, és a két ország ratifikálja a bővítést. Már csak azért is, mert Budapest és Ankara is támogatta a svédek és a finnek meghívását a NATO-ba.

A sajtótájékoztatón kitértek az orosz elnök nyilatkozatára, amely szerint Oroszország nukleáris fegyvereket telepít Belaruszba és a kalinyingrádi exklávéba. Stoltenberg közölte: folyamatosan monitorozza a szövetség a helyzetet, de egyelőre nem állt be olyan változás a nukleáris fegyverek terén, amely bármilyen lépést igényelne a NATO-tól.

Kedden hat év után hivatalos, külügyminiszteri szintű NATO–Ukrajna találkozó lesz Finnország és a „még nem tag, de a szövetséghez nagyon közeli” Svédország részvételével.

A találkozót Magyarország blokkolta hat éven át, erre sem tért ki külön Stoltenberg. A magyar kormány fenntartja, hogy ellenzi a miniszteri szintű találkozót, de tudomásul veszi. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a magyar ellenvélemény miatt csupán konzultációnak nevezte a találkozót, ám annak státusza hivatalos, nem pusztán informális. Kétségtelenül szokatlan, hogy nem konszenzusos alapon jön létre a találkozó, ám nem lehetetlen. Stoltenberg korábban arról beszélt, hogy eddig udvariasságból vették figyelembe a magyar fenntartásokat – azaz jogilag eddig sem kötötte a szövetséget semmi, ami miatt ne tarthatta volna meg a NATO–Ukrajna Bizottság miniszteri szintű találkozóját.

Stoltenberg közölte: a találkozón megvitatják Ukrajna rövid és hosszú távú igényeit, valamint a kapcsolat további formáját. Nem beszélt tagságról, de megjegyezte, hogy Ukrajna célja távolodni a keleti sztenderdektől és közelíteni a NATO sztenderdjeihez.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!