Tornádó pusztított az USA-ban: 300 ezer házban nincs áram

2023. április 1. – 08:58

Másolás

Vágólapra másolva

Ismét tornádók és heves viharok csaptak le az Egyesült Államok középső államaiban pénteken. Arkansas államban eddig három, Indiana államban két halálos áldozata van a viharnak, és több tucatnyian megsérültek. Wynne városában, Arkansas állam keleti részén több lakóház megsemmisült, és emberek rekedtek az épületek romjai alatt. Hét államban összesen több mint 50 tornádójelentést rögzítettek pénteken a CNN cikke szerint.

Arkansas állam fővárosában, Little Rockban az MTI beszámolója alapján a tornádó először a város nyugati részén pusztított, keresztülhaladt egy bevásárlóközponton, majd a város északi részén és a környező településeken okozott súlyos károkat. A város kórházai a legmagasabb készültségi fokozatban működnek, és a Nemzeti Gárda száz emberét mozgósították a helyszínre. A 200 ezres város polgármestere, Frank Scott 24 sérültről számolt be, akiket kórházban ápolnak.

A legsúlyosabban érintett Arkansasban 90 ezer fogyasztónál szűnt meg az áramszolgáltatás, Oklahoma államban több mint 30 ezren maradtak szolgáltatás nélkül, de kimaradások voltak Iowa, Illinois, Missouri, Tennessee és Texas államban is. A CNN összesítése szerint közel 300 ezer fogyasztónál nincs áram az USA középső részében.

Tornádó pusztított az amerikai Little Rock városában, Arkansas államban – Fotó: Benjamin Krain / AFP Tornádó pusztított az amerikai Little Rock városában, Arkansas államban – Fotó: Benjamin Krain / AFP
Tornádó pusztított az amerikai Little Rock városában, Arkansas államban – Fotó: Benjamin Krain / AFP
Tornádó pusztított az amerikai Little Rock városában, Arkansas államban – Fotó: Benjamin Krain / AFP

Kansas államban a szélvihar által táplált tüzek miatt El Dorado településen többeket kitelepítettek, köztük egy általános iskola 250 tanulóját menekítették ki pénteken. A viharzóna miatt összesen 85 millió ember lakóhelyére adott ki figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat.

Múlt vasárnap Mississippi állam nyugati részén 26 ember halt meg tornádók miatt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!