Egy román család összes tagja meghalt, amikor illegálisan próbáltak bejutni az Egyesült Államokba

2023. április 1. – 12:13

Egy román család összes tagja meghalt, amikor illegálisan próbáltak bejutni az Egyesült Államokba
Rendőrök és tűzoltók a keresőhajójukkal a mocsár mellett, ahol megtalálták a holttesteket, a kanadai Akwesasne-ban. Quebec 2023. március 31. – Fotó: Reuters / Christinne Muschi

Másolás

Vágólapra másolva

Egy romániai és egy indiai család tagjai fulladtak a Szent Lőrinc folyóba a kanadai-amerikai határon, miután illegálisan próbáltak bejutni az Egyesült Államokba – közölte a kanadai rendőrség. A hat felnőtt és két gyermek holttestét egy mocsaras területen találta meg a kanadai parti őrség hosszas légi keresés után.

A kiskorúak a román család gyerekei voltak: egyik 3 év körüli, a másik pedig csecsemő. Ez utóbbit először eltűntnek nyilvánították, és csak újabb félnapos keresés után találták meg, miután a hatóságok helikoptert, különleges nyomozókat és búvárokat küldtek a helyszínre. A tragédia a mohawk őslakosok Quebec, Ontario és New York állam határán fekvő területen történt. A holttestek személyazonosságát hivatalosan még nem közölte a rendőrség, mindössze az állampolgárságukról számoltak be a nyomozó hatóságok a sajtónak, és elmondták, valószínűleg mindkét család illegálisan próbált bejutni az Egyesült Államokba Kanadából.

A holttesteket egy másik eltűnt személy keresése közben fedezték fel: a 30 éves Casey Oakes-t utoljára szerdán látták egy kis világoskék hajó fedélzetén, ezt követően kérték fel a helyi rendőrséget, hogy induljanak a keresésére. Az illető csónakjának a közelében bukkantak az elhunytak holttesteire. Kezdetben csak a felnőtteket és az egyik gyereket találták meg, később a vízbe fulladt csecsemőt is sikerült megtalálni. A kanadai rendőrség nem tudta megerősíteni, hogy az eredetileg keresett Oakesnek köze van-e az áldozatokhoz vagy nincs. Egyelőre a férfit még mindig keresik.

A rendőrség szerint a halál pontos okának megállapításához a boncolás és a toxikológiai vizsgálat eredményét is meg kell várni.

A régiót szerda este vihar sújtotta, amely erős szelet és hóvihart hozott. A mentőcsapatok szerint bármi okozhatta a tragédiát: a hajó meghibásodása, emberi mulasztás, vagy egy ütközés. A tűzoltóknak sikerült partra vontatniuk a csónakot, amelynek az alján lévő dudorok arra engednek következtetni, jégbe vagy sziklába ütközhetett a vízi jármű. A vizsgálat során megállapították, a csónak túl kicsi volt, és nem szállíthatott biztonságosan hét vagy nyolc embert.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök is nyilatkozott az ügy kapcsán, és szívszorítónak nevezte a tragédiát. „Meg kell értenünk, mi történt, hogyan történt, és mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy minimálisra csökkentsük annak esélyét, hogy ehhez hasonló tragédiák előforduljanak” – jelentette ki a kanadai kormányfő.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!