Utolsóként Törökország is jóváhagyta a finnek NATO-csatlakozását

2023. március 31. – 01:15

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtök este utolsóként a török parlament is jóváhagyta Finnország csatlakozási kérelmét az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez (NATO), így a finnek a szükséges formalitások után akár már a jövő héten csatlakozhatnak a szervezethez – írja az MTI.

A török parlament jelen lévő 276 képviselője egyhangúlag hagyta jóvá a csatlakozási jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló törvényt. Ezzel megnyílt az út Finnország teljes jogú tagsága előtt, a felvételt a NATO-tagállamok kedden és szerdán esedékes külügyminiszteri találkozóján véglegesíthetik majd. Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára a Twitteren üdvözölte a döntést; mint írta, ezzel az egész NATO-család erősebb és biztonságosabb lett.

Sauli Niinistö finn államfő közleményben mondott köszönetet a NATO tagállamainak, hogy támogatták országa immár küszöbön álló csatlakozását az észak-atlanti szövetséghez. Mindez egyébként már tavaly szeptember végén megtörténhetett volna, ha mind a harminc NATO-tagállam elfogadja és ratifikálja a bővítést, Törökország és Magyarország azonban halogatta a döntést.

A magyar kormány, illetve a kormánypártok politikusai tavaly ősszel arról beszéltek, hogy még az őszi ülésszakon jóváhagyják a svédek és a finnek csatlakozási kérelmét, ám ez nem történt meg. Azóta változatos magyarázatokkal álltak elő, hogy miért nem szavazták még meg a javaslatokat, február végén pedig végül felmerült, hogy a Fidesz–KDNP-frakcióban többen nehezményezik, hogy a svédek és a finnek „sértegették” Magyarországot. Emiatt tárgyalódelegációt küldtek a két országba, ami után úgy tűnt, rendeződött a dolog, végül azonban kiderült, csak a finnek kérelmét hagyják jóvá.

Ez hétfőn meg is történt, a svédek csatlakozási kérelmének kapcsán azonban továbbra sem egyértelmű, hogy pontosan mivel tudnák meggyőzni a kormánypártok azon tagjait, akik ellenzik a dolgot. A svédek csatlakozását a törökök sem fogadták még el, ott Erdoğan azt szeretné, hogy az ország a kérésükre adjon ki „terroristákat” a törököknek, Svédország viszont egyértelműen jelezte, hogy ez nem fog megtörténni, így egyelőre nem tudni, hogy mikor és hogyan hagyhatják jóvá a csatlakozási kérelmüket.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!