4,6 kilós aranyrögre bukkant egy kincskereső Ausztráliában

2023. március 29. – 12:05

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 170 évvel azóta, hogy véget ért az ausztráliai aranyláz, egy férfi közel 250 000 dollárt érő aranyrögöt talált Victoria állam egyik aranylelőhelyén, írja a Guardian.

A férfi egy amatőr fémdetektor segítségével bukkant rá a 4,6 kilogrammos óriásrögre, Victoria aranyháromszögében, Bendigo, Ballarat és St Arnaud között. Amikor a kincskereső bevitte leletét Darren Kamp geelongi aranyásó üzletébe, nem tudta, mekkora értékre bukkant, és eredetileg arról érdeklődött, hogy érne-e 10 ezer dollárt a rög.

Az óriásdarabot végül 240 000 ausztrál dollárra (160 ezer USD) értékelték, mivel a kőzetben lévő arany mennyiségét mintegy 83 unciára becsülték.

„Már 43 éve kutatok. És 43 évnyi kutatásom során még nem láttam ilyen mennyiségű aranyat tartalmazó példányt” – nyilatkozta az újságíróknak Darren Kamp, aki felbecsülte a ritka példányt. „Talán az 1850-es években voltak ehhez hasonló találatok, de manapság nagyon ritka”.

A victoriai geológiai intézet felmérései szerint egyébként akár 75 millió uncia arany is lehet még szerte az aranymezőkön, azaz szinte ugyanannyi vár felfedezésre, mint amennyit már kibányásztak a területről.

Lynnie Hindle, a kincskeresők és bányászok egyesületének elnöke arról beszélt, hogy ha egy nagy rögöt találnak, az mindig újabb aranylázhoz vezet. Az egyesületi elnök arról is beszámolt, az aranykeresés népszerűsége növekvőben van, jelenleg összesen 50 ezer ember rendelkezik bányászati joggal Victoriában. Mindössze 25 dollárba kerül a 10 évre szóló engedély kiváltása, amely nélkül azonban a talált arany az államot illeti.

A legnagyobb ausztráliai aranyrögöt 1869-ben fedezték fel: 2300 uncia aranyat tartalmazott.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!