Továbbra is veszélyes a helyzet a zaporizzsjai atomerőműnél

2023. március 23. – 11:42

Másolás

Vágólapra másolva

Az ENSZ nukleáris ügynökségének vezetője szerdán azt mondta, hogy az ukrajnai zaporizzsjai atomerőműben továbbra is veszélyes a helyzet, mivel egy orosz rakétacsapás március elején leválasztotta a hálózatról, írja összefoglalójában a Telex.

Európa legnagyobb atomerőművének megbízható áramellátásra van szüksége a reaktorok és a nukleáris üzemanyagot tároló medencék hűtésére szolgáló vízforgató szivattyúk működtetéséhez. Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetője szerint a március 9-i orosz támadás óta az erőmű egyetlen tartalék áramellátásra támaszkodik, amely „ki van kapcsolva és javítás alatt áll”.

„Az erőmű biztonsága továbbra is bizonytalan” – mondta egy szerdai nyilatkozatában Grossi, aki szerint az erőmű nem fér hozzá a hálózathoz, és a javítási munkálatok teljes áramkimaradáshoz vezethetnek. Emiatt már hetedik alkalommal szorulnak dízelgenerátorok használatára.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!