Az ellenzék tüntetése közepette elfogadta a moldovai parlament, hogy a román legyen az ország hivatalos nyelve

2023. március 16. – 17:23

Másolás

Vágólapra másolva

Második olvasatban is elfogadta a moldovai parlament azt a törvénytervezetet, amely előírja, hogy a moldovai nyelv, államnyelv és anyanyelv kifejezéseket román nyelvre cseréljék az ország törvénykönyveiben, írja az agora.md.

A parlamenti többséget alkotó Európa-barát Cselekvés és Szolidaritás Párt (PAS) képviselőinek nagy része, 58-an megszavazták a törvénytervezetet, az oroszbarát ellenzéki Kommunisták és Szocialisták Blokkja (BECS) képviselői azonban a döntés ellen táblákkal tüntettek, amelyeken a következő feliratok szerepeltek: „A nép szuverén, a PAS zsarnok”, „A Moldovai Köztársaság alkotmánya: Moldova, moldovaiak, moldovai”.

A PAS képviselői bravót skandálva üdvözölték a szavazás eredményét, Igor Grosu, a parlament elnöke pedig megjegyezte, hogy már rég meg kellett volna szavazni ezt a törvénytervezetet.

2013. december 5-én az alktománybíróság kimondta, hogy Moldova Köztársaság Függetlenségi Nyilatkozata, amely szerint az államnyelv a román, felülírja az alkotmányt, azaz a törvénykönyvekben szereplő moldovai nyelvet románra kell cserélni, ez az ítélet lép most törvényerőre.

Az erre vonatkozó törvénytervezetet első olvasatban március 2-án fogadta el a parlament, akkor 56 támogató szavazattal. Már azon az ülésen is plakátokkal tüntettek az ellenzéki képviselők, a PAS képviselői pedig megpróbálták szétszakítani ezeket, így dulakodás alakult ki az ülésteremben.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!