Az ellenzék tüntetése közepette elfogadta a moldovai parlament, hogy a román legyen az ország hivatalos nyelve

2023. március 16. – 17:23

Másolás

Vágólapra másolva

Második olvasatban is elfogadta a moldovai parlament azt a törvénytervezetet, amely előírja, hogy a moldovai nyelv, államnyelv és anyanyelv kifejezéseket román nyelvre cseréljék az ország törvénykönyveiben, írja az agora.md.

A parlamenti többséget alkotó Európa-barát Cselekvés és Szolidaritás Párt (PAS) képviselőinek nagy része, 58-an megszavazták a törvénytervezetet, az oroszbarát ellenzéki Kommunisták és Szocialisták Blokkja (BECS) képviselői azonban a döntés ellen táblákkal tüntettek, amelyeken a következő feliratok szerepeltek: „A nép szuverén, a PAS zsarnok”, „A Moldovai Köztársaság alkotmánya: Moldova, moldovaiak, moldovai”.

A PAS képviselői bravót skandálva üdvözölték a szavazás eredményét, Igor Grosu, a parlament elnöke pedig megjegyezte, hogy már rég meg kellett volna szavazni ezt a törvénytervezetet.

2013. december 5-én az alktománybíróság kimondta, hogy Moldova Köztársaság Függetlenségi Nyilatkozata, amely szerint az államnyelv a román, felülírja az alkotmányt, azaz a törvénykönyvekben szereplő moldovai nyelvet románra kell cserélni, ez az ítélet lép most törvényerőre.

Az erre vonatkozó törvénytervezetet első olvasatban március 2-án fogadta el a parlament, akkor 56 támogató szavazattal. Már azon az ülésen is plakátokkal tüntettek az ellenzéki képviselők, a PAS képviselői pedig megpróbálták szétszakítani ezeket, így dulakodás alakult ki az ülésteremben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!