A moldovai nyelv kifejezést a románra cserélnék minden moldovai jogszabályban – dulakodás tört ki, mikor erről szavaztak

2023. március 2. – 20:38

Másolás

Vágólapra másolva

Megszavazta első olvasatban a moldovai parlament azt a törvénytervezetet, amely a moldovai nyelv kifejezést a román nyelvvel váltja fel a Moldovai Köztársaság összes jogszabályában, beleértve az alkotmányt is – közölte csütörtökön az Agerpres.

A parlamenti ülés persze nem volt zökkenőmentes. Miközben a plénum előtt bemutatták a tervezetet, heves odaszólogatás alakult ki a parlamenti többséget alkotó Európa-barát Cselekvés és Szolidaritás Párt (PAS) és az oroszbarát ellenzéki párt (BCS) tagjai között.

Amint a törvényjavaslat vitájára került sor, az ellenzéki politikusok több képviselője kilépett a parlamenti tribün elé és olyan plakátokat emelt a magasba, amelyeken az szerepelt, hogy „menjetek”, vagy „ne játsszatok az alkotmánnyal”. Az egyik – valószínűsíthetően – ellenzéki képviselő egy adott ponton elrántja a mikrofont a törvényt bemutató képviselő elől, aki épp arról beszélt, hogy a „román nyelv kell minket egyesítsen”. Ekkorra már a PAS képviselői is kiértek a tribünhöz, akik megpróbálták szétszakítani a plakátokat, emiatt kisebb dulakodás is kialakult:

Az elkövetkező percekben káosz és hangzavar alakul ki, a történteket rögzítő felvételből csak a házelnök szavait lehet érteni, aki próbálja rendre utasítani a kollégáit.

A dulakodás végül alább hagyott, a tervezetet a PAS 56 képviselője első olvasatban szavazta meg. A PAS frakció által indítványozott törvénytervezet a Hotnews szerint egy 2013-as alkotmánybírósági döntést léptet érvénybe. Eszerint a Moldovai Köztársaság függetlenségi nyilatkozata elsőbbséget élvez az alkotmánnyal szemben, a nyilatkozat értelmében a Moldovai Köztársaság államnyelve a román nyelv. Ezért az államnyelv – bármilyen megfogalmazásba is szerepeljen – a román nyelvként értelmezendő.

„Ez a kezdeményezés nem alkotmányos” – kommentálta Vasile Bolea, a BCS egyik képviselője a helyi sajtónak. Szerinte „az alkotmány szövegének minden organikus módosítási kísérlete jogi abszurdum, és a Moldovai Köztársaság alkotmányának a megsértése”. Bolea azt nyilatkozta, hogy az ellenzék fellebbezni fog az alkotmánybíróságnál.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!