A moldovai nyelv kifejezést a románra cserélnék minden moldovai jogszabályban – dulakodás tört ki, mikor erről szavaztak

2023. március 2. – 20:38

Másolás

Vágólapra másolva

Megszavazta első olvasatban a moldovai parlament azt a törvénytervezetet, amely a moldovai nyelv kifejezést a román nyelvvel váltja fel a Moldovai Köztársaság összes jogszabályában, beleértve az alkotmányt is – közölte csütörtökön az Agerpres.

A parlamenti ülés persze nem volt zökkenőmentes. Miközben a plénum előtt bemutatták a tervezetet, heves odaszólogatás alakult ki a parlamenti többséget alkotó Európa-barát Cselekvés és Szolidaritás Párt (PAS) és az oroszbarát ellenzéki párt (BCS) tagjai között.

Amint a törvényjavaslat vitájára került sor, az ellenzéki politikusok több képviselője kilépett a parlamenti tribün elé és olyan plakátokat emelt a magasba, amelyeken az szerepelt, hogy „menjetek”, vagy „ne játsszatok az alkotmánnyal”. Az egyik – valószínűsíthetően – ellenzéki képviselő egy adott ponton elrántja a mikrofont a törvényt bemutató képviselő elől, aki épp arról beszélt, hogy a „román nyelv kell minket egyesítsen”. Ekkorra már a PAS képviselői is kiértek a tribünhöz, akik megpróbálták szétszakítani a plakátokat, emiatt kisebb dulakodás is kialakult:

Az elkövetkező percekben káosz és hangzavar alakul ki, a történteket rögzítő felvételből csak a házelnök szavait lehet érteni, aki próbálja rendre utasítani a kollégáit.

A dulakodás végül alább hagyott, a tervezetet a PAS 56 képviselője első olvasatban szavazta meg. A PAS frakció által indítványozott törvénytervezet a Hotnews szerint egy 2013-as alkotmánybírósági döntést léptet érvénybe. Eszerint a Moldovai Köztársaság függetlenségi nyilatkozata elsőbbséget élvez az alkotmánnyal szemben, a nyilatkozat értelmében a Moldovai Köztársaság államnyelve a román nyelv. Ezért az államnyelv – bármilyen megfogalmazásba is szerepeljen – a román nyelvként értelmezendő.

„Ez a kezdeményezés nem alkotmányos” – kommentálta Vasile Bolea, a BCS egyik képviselője a helyi sajtónak. Szerinte „az alkotmány szövegének minden organikus módosítási kísérlete jogi abszurdum, és a Moldovai Köztársaság alkotmányának a megsértése”. Bolea azt nyilatkozta, hogy az ellenzék fellebbezni fog az alkotmánybíróságnál.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!