Több százezren vonultak utcára Izraelben az igazságügyi reformtervezet ellen

2023. március 12. – 14:24

Több százezren vonultak utcára Izraelben az igazságügyi reformtervezet ellen
Százezrek vonultak utcára Tel-Avivban is az igazságügyi reformtervezet ellen fellépő tüntetésen, amit 2023. március 11-én tartottak Izraelben – Fotó: IIan Rosenberg / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Ismét százezrek tüntettek Izraelben az igazságügyi reformtervezet ellen, amiről a helyi Háárec cikke azt írta, hogy ez volt Izrael történetének legnagyobb horderejű utcai tiltakozása – írja a BBC. Az igazságszolgáltatási rendszer átalakításával Benjámin Netanjahu miniszterelnök szerint helyreállna a hatalmi ágak egyensúlya, míg a reformtervezet ellenzői szerint a változás miatt veszélybe kerülne a demokrácia.

A szervezők szerint a szombati demonstráció alkalmával 500 ezer ember vonult az utcára, többek között Tel-Avivban is, ahol sokan az ország zászlaját tartottak a kezükben. A tüntetések késő éjszakáig tartottak.

Sokan izraeli zászlókkal érkeztek vonultak utcára, hogy kifejezzék tiltakozásukat az igazságszolgáltatás ellen Tel-Avivban, Izraelben, 2023. március 11-én – Fotó: Nir Elias / NIR ELIAS
Sokan izraeli zászlókkal érkeztek vonultak utcára, hogy kifejezzék tiltakozásukat az igazságszolgáltatás ellen Tel-Avivban, Izraelben, 2023. március 11-én – Fotó: Nir Elias / NIR ELIAS

A BBC beszámolója szerint a tiltakozók tapssal fogadták Amichai Eshed rendőrfőnököt, aki egyenruhában vonult végig a tüntetésen. A rendőrfőnököt korábban Netanjahu és kormány megpróbálta eltávolítani és megfosztani a pozíciójától, de ezt megakadályozta az ország főügyésze. Mindez azonban csak olaj volt a tűzre, egy olyan országban, ahol már hetek óta tartanak a tüntetések.

Jaír Lapid, az ország ellenzéki vezetője Beér-Seva városában tartott beszédet, amely során arra figyelmeztette az embereket, hogy az ország a „példátlan válsággal” néz szembe. „A terrorizmus hulláma sújt le ránk, a gazdaságunk összeomlik, a pénz pedig eltűnik országból. Ez a kormány csak azzal törődik, hogy szétzúzza az izraeli demokráciát” – mondta az ellenzéki vezető.

Netanjahu szerint a módosításoknak köszönhetően helyreállna a hatalmi ágak egyensúlya, amely jelenleg az igazságszolgáltatás irányába billen el. Míg a reform bírálói úgy gondolják, hogy a reformtervezet megnyirbálná az alkotmánybíróságként is működő izraeli legfelsőbb bíróság jogköreit, a javaslattal egyet nem értők szerint pedig a változások megbénítanák az igazságszolgáltatást, elősegítenék a korrupciót, gyengítenék a kisebbségek jogait. csorbítanák a bírói függetlenséget. Arról itt írtunk részletesen, hogy miről szólnak a tervezett változtatások.

A reformtervezet miatt hetek óta zajlanak már a tüntetések, egy március eleji megmozduláson azt skandálták a tiltakozók, hogy Izrael nem Magyarország, két hete pedig a tel-avivi tüntetés legnagyobb transzparensén egy ismerős arc is felbukkant, az ötös fogat tagjaként tűnt fel Khomeini ajatollah, Recep Tayyip Erdoğan, Netanjahu és Vlagyimir Putyin társaságában a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor is.

Március 4-én szombaton pedig közel 160 ezren tüntethettek Tel-Avivban, és az izraeli légierő több vadászpilótája is tiltakozást jelentett be, megtagadva a gyakorlatozást. Legutóbb pedig utakat zártak le a tüntetők Izraelben, megpróbálták megakadályozni, hogy Netanjahu bejusson a reptérre.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!