Visszavonja a grúz kormánypárt a külföldi ügynökökről szóló törvényjavaslatát

2023. március 9. – 13:45

Másolás

Vágólapra másolva

A grúz kormánypárt közölte, hogy a tömeges tiltakozások és a széles körű nemzetközi bírálatok hatására visszavonja a vitatott törvénytervezetet – írja a BBC. Az EU tisztségviselői üdvözölték a lépést.

A héten több ezer tüntető vonult az utcára Tbilisziben, a hatóságok könnygázzal és vízágyúval próbálták feloszlatni egy törvényjavaslat ellen tiltakozó tömeget. A demonstrációknak meg is lett az eredménye: a Grúz Álom kormánypárt úgy döntött, visszavonja a javaslatot.

A képviselők kedden még jóváhagyták a törvényjavaslat szövegét, miszerint a külföldi forrásból finanszírozásuk több mint 20%-át kapó médiaszervezetek „külföldről befolyásolt ügynöknek” minősülnek.

A visszavonást azzal indokolta a magát a társadalom minden tagjáért felelős kormánypártként leíró Grúz Álom, hogy csökkenteni kell a „konfrontációt” a társadalomban.

Grúzia kérelmezte az Európai Unió tagjelölti státuszát, és csatlakozni kíván a NATO-hoz. Az EU tisztviselői elítélték a törvénytervezetet, mivel az összeegyeztethetetlen az uniós értékekkel. Az EU grúziai küldöttsége nyilatkozatában „üdvözlendő bejelentésnek” nevezte a törvény elvetését, és arra ösztönözte a politikai vezetőket, hogy folytassák az „EU-párti reformokat”.

A törvényjavaslat elvetéséről szóló döntés ellenére az ellenzéki pártok közölték, hogy nem tervezik a tüntetések leállítását. Átláthatóságot követeltek a törvényjavaslat visszavonásának módjáról, és követelték a héten őrizetbe vett tüntetők szabadon bocsátását. A hatóságok 66 embert tartanak őrizetben. Az orosz állami média szerint sok tüntető mellett 50 rendőr is megsebesült.

Irakli Gharibasvili miniszterelnök korábban elítélte a törvényjavaslat miatti „felzúdulást”. A hivatalos látogatáson az Egyesült Államokban tartózkodó Szalome Zurabisvili államfő azonban közölte, megvétózza a törvényt, ha elé kerül aláírásra.

Eka Gigauri, a Transparency International grúziai képviselője a BBC-nek elmondta, hogy a civil szervezetekre már most is 10 különböző törvény vonatkozik, és a pénzügyminisztériumnak már most is teljes hozzáférése van a számlákhoz, a finanszírozáshoz és egyéb információkhoz.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!