Visszavonja a grúz kormánypárt a külföldi ügynökökről szóló törvényjavaslatát

2023. március 9. – 13:45

Másolás

Vágólapra másolva

A grúz kormánypárt közölte, hogy a tömeges tiltakozások és a széles körű nemzetközi bírálatok hatására visszavonja a vitatott törvénytervezetet – írja a BBC. Az EU tisztségviselői üdvözölték a lépést.

A héten több ezer tüntető vonult az utcára Tbilisziben, a hatóságok könnygázzal és vízágyúval próbálták feloszlatni egy törvényjavaslat ellen tiltakozó tömeget. A demonstrációknak meg is lett az eredménye: a Grúz Álom kormánypárt úgy döntött, visszavonja a javaslatot.

A képviselők kedden még jóváhagyták a törvényjavaslat szövegét, miszerint a külföldi forrásból finanszírozásuk több mint 20%-át kapó médiaszervezetek „külföldről befolyásolt ügynöknek” minősülnek.

A visszavonást azzal indokolta a magát a társadalom minden tagjáért felelős kormánypártként leíró Grúz Álom, hogy csökkenteni kell a „konfrontációt” a társadalomban.

Grúzia kérelmezte az Európai Unió tagjelölti státuszát, és csatlakozni kíván a NATO-hoz. Az EU tisztviselői elítélték a törvénytervezetet, mivel az összeegyeztethetetlen az uniós értékekkel. Az EU grúziai küldöttsége nyilatkozatában „üdvözlendő bejelentésnek” nevezte a törvény elvetését, és arra ösztönözte a politikai vezetőket, hogy folytassák az „EU-párti reformokat”.

A törvényjavaslat elvetéséről szóló döntés ellenére az ellenzéki pártok közölték, hogy nem tervezik a tüntetések leállítását. Átláthatóságot követeltek a törvényjavaslat visszavonásának módjáról, és követelték a héten őrizetbe vett tüntetők szabadon bocsátását. A hatóságok 66 embert tartanak őrizetben. Az orosz állami média szerint sok tüntető mellett 50 rendőr is megsebesült.

Irakli Gharibasvili miniszterelnök korábban elítélte a törvényjavaslat miatti „felzúdulást”. A hivatalos látogatáson az Egyesült Államokban tartózkodó Szalome Zurabisvili államfő azonban közölte, megvétózza a törvényt, ha elé kerül aláírásra.

Eka Gigauri, a Transparency International grúziai képviselője a BBC-nek elmondta, hogy a civil szervezetekre már most is 10 különböző törvény vonatkozik, és a pénzügyminisztériumnak már most is teljes hozzáférése van a számlákhoz, a finanszírozáshoz és egyéb információkhoz.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!