Fegyvertelen ukrán hadifoglyot végezhettek ki orosz katonák

2023. március 6. – 09:32

frissítve

Fegyvertelen ukrán hadifoglyot végezhettek ki orosz katonák
Fotó: Anna Kudriavtseva / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Megrázó videó terjed az interneten, amin az látható, hogy egy fegyvertelen ukrán katonát kivégeznek. Az ukrán hadifoglyot állítólag orosz katonák lőtték le.

A videón annyi látszik, hogy egy fegyvertelen férfi dohányzás közben annyit mond, hogy „Dicsőség Ukrajnának”, majd egy hatalmas golyózápor teríti le a földre.

Az esetre több ukrán tisztviselő, köztük a Dmitro Kuleba külügyminiszter és Volodomir Zelenszkij elnök is reagált. Kuleba azt írta, hogy borzalmas, ami a videón történik, szerinte ez is bizonyítéka annak, hogy az oroszok népirtást végeznek. Felszólította a Nemzetközi Büntetőbíróságot, hogy indítsanak vizsgálatot az ügyben. „Az elkövetőknek az igazságszolgáltatással kell szembenézniük” – írta.

„Dicsőség a hősnek! Dicsőség a hősöknek! Dicsőség Ukrajnának!” – írta Volodomir Zelenszkij a Twitteren közzétett bejegyzésében. Vélhetően az elnök ezzel kívánt válaszolni az ukrán katona kegyetlen kivégzést bemutató videóra.

A NATO hírszerzési becslései szerint Bahmutban ötször több orosz katona esett el, mint ukrán – erről a NATO egyik katonai tisztviselője beszélt a CNN-nek. A névtelenséget kérő NATO-tisztviselő kiemelte, hogy a kedvezőnek mondható arány ellenére Ukrajna jelentős veszteségeket szenved el a város védelmében.

Ukrán tisztviselők többször is azt állították, hogy súlyos veszteségeket okoztak Oroszországnak, amikor Moszkva megpróbálta elfoglalni Bahmutot. Erről beszélt például Olekszandr Szirszkij vezérezredes is, aki szerint még a Wagner-csoport legjobb egységeit is harcba tudták kényszeríteni.

Több intézet, köztük az amerikai Institute for the Study of War (ISW) is azt írja, hogy Oroszország Bahmut elfoglalásáért tett erőfeszítései jelentősen ronthatták erőik további offenzívákra való képességét. Az ISW szerint az orosz hadsereg a következő néhány hónapban azért fog küzdeni, hogy fenntartsa a támadó hadműveleteket.

(CNN)

Olekszandr Szirszkij vezérezredes, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka ismét a Donyeck megyei Bahmutba látogatott a hétvégén. Szirszkij arról beszélt, hogy a támadó orosz erőkkel a városért vívott csaták elérték legnagyobb intenzitásukat.

„Az orosz erők a Wagner zsoldoscsoport újabb alakulatait vezényelték a városhoz. Az ukrán katonák bátran védik pozíciójukat Bahmut északi részén, igyekeznek megakadályozni a város körbekerítését”

– mondta. Hozzátette: katonáik továbbra is kitartóan akadályozzák, hogy Oroszország elfoglalja a várost. Állítása szerint védőik jelentős veszteséget tudtak okozni az ellenségnek, és a Wagner csoport „legjobb támadó egységeit” is harcba tudták kényszeríteni, ezentúl csökkenteni tudták az ellenség támadási képességeit is.

A vezérezredes nem most jár először a Bahmutban, ellenőrzést tartott március 3-án és február 25-én is. Olekszandr Szirszkij hétfőn részt vett a Volodimir Zelenszkij elnök által összehívott haditanácsülésen is, ahol Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnokával együtt támogatták a védekezési hadművelet folytatását és a bahmuti ukrán állások további erősítését.

(MTI, Guardian)


Putyin vár az újabb mozgósítás bejelentésével, mivel fél az esetleges zavargásoktól – állítják az amerikai Institute for the Study of War (ISW) elemzői.

Az ukránok február elején azt állították, hogy az oroszok vesztesége Bahmutnál hétszerese az ukránokénak. Egy hónappal korábban a Fehér Ház 30 ezer főre becsülte a Wagner-csoport veszteségét, míg szerintük a Wagner tagjai 9000 ukránt öltek meg tavaly február óta.

Az adatokat vizsgálva az ISW arra a következtetésre jutott, hogy a rendszeresen előforduló emberhiány és a szűkös felszerelés megakadályozhatja az oroszokat egy hosszabb támadó hadművelet megindításában a következő hónapok során. Az ukrán ellentámadások miatt azt sem tartják valószínűnek, hogy az oroszok tartani tudnák Bahmutot.

2022. szeptemberében Putyin mozgósítást rendelt el Oroszországban, ami annak a beismerése lehet, hogy Moszkva háborúja nem a terv szerint halad. Szergej Sojgu védelmi miniszter akkor azt mondta, hogy Oroszország 300 ezer tartalékost fog behívni. Az ISW szerint azonban Putyin január óta halogatja a második mozgósítási hullám bejelentését, hogy elkerülje az esetleges zavargásokat az országban.

(Sky News)


Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner zsoldoscsapat alapítója azon méltatlankodik, hogy miután a hétvégén lőszerhiányra panaszkodott, megtagadták képviselőjétől a belépést Oroszország ukrajnai „különleges katonai műveletének” főhadiszállására.

Prigozsin vasárnap arról beszélt egy videójában, hogy a Bahmut elfoglalásáért harcoló csapatai emberhiánnyal küzdenek, nem kapnak elegendő lőszert, és ha ez így megy tovább, kénytelenek lesznek visszavonulni, amitől viszont akár az egész orosz front is összeomolhat.

Prigozsin most azt közölte, hogy március 5-én levélben is megsürgette a szállítmányokat a hadsereg legfelsőbb vezetőinél. „Március 6-án reggel 8 órakor a főhadiszálláson lévő képviselőmnek törölték az útlevelét, és nem engedték be a csoport főhadiszállására” – mondta Prigozsin.

„Már február 22-én este aláírták a dokumentumokat, február 23-án kiadták parancsot a szállításra is, de a lőszer nagy részét máig nem szállították el.”

„Vizsgáljuk, hogy mi lehet ennek az oka – a szokásos bürokrácia vagy árulás.”

Előzőleg emberhiányra is panaszkodott a zsoldoscsoport vezetője, erről azt írta: „Március 2-án este közölték velem, hogy minden dokumentumukat aláírták, a mozgósítottak el is indultak a Wagner telephelye felé. Útközben a katonai rendőrség megállította, majd először visszaszállította őket, majd állítólag különböző alakulatokhoz szórták szét az embereket – csak hogy ne juthassanak el a Wagnerhez.”


Bahmut eleste nem jelentené azt, hogy az oroszok megfordították a háború menetét, mivel a város elfoglalásának inkább szimbolikus, mintsem hadműveleti jelentősége van, mondta Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter.

Az elmúlt hetekben az oroszok a városból kivezető utolsó útvonalakat is tűz alá vették, annak ellenére, hogy a támadást vezető Wagner-csoport alapítója szerint Moszkva nem látja el őket elegendő lőszerrel.

Lloyd Austin hozzátette, hogy nem akar jóslásokba bocsátkozni Bahmut elestével vagy annak időpontjával kapcsolatban, de ha az ukrán erők Bahmuttól nyugat felé rendeznék át erőiket, az nem lenne visszavonulásnak tekinthető.

(Sky News)


Hat év kényszermunkával járó börtönbüntetésre ítélte a krími legfelsőbb bíróság azt 40 éves orosz férfit, aki 2022 augusztusában az oroszok által megszállt Krím-félszigetről Odesszába próbált úszni, hogy csatlakozzon az ukrán hadsereghez. Hazaárulás és illegális átlépés vádjában találták bűnösnek.

A férfi ellenezte az ukrajnai háborút, és tavaly úgy döntött, hogy segíteni akar az ukrán fegyveres erőknek. Miután felvette a kapcsolatot egy ukrajnai önkéntes katonai csoporttal, vásárolt egy búvárruhát, uszonyokat, iránytűt és víz alatti fáklyát. Két nap úszás után az orosz határőröknek sikerült feltartóztatniuk. A krími bíróság sajtószolgálata arról számolt be, hogy „a vádlott különböző technikákat alkalmazott a vízben való úszáshoz és pihenéshez”.

Oroszország az Indiára és néhány más országra – köztük Szíriára – vonatkozó vízumszabályainak enyhítésén munkálkodik, jelentette az állami TASZSZ hírügynökség a külügyminiszter-helyettesre hivatkozva. A listán szerepel Angola, Vietnám, Indonézia és a Fülöp-szigetek is – mondta Jevgenyij Ivanov.

Oroszország ukrajnai inváziójának kezdete óta egyre inkább nyit Kína, India és az afrikai országok felé, igyekszik kapcsolatait szorosabbra fűzni. Míg az EU, az USA és Japán elítélte Oroszország invázióját és szankciókat vezetett be, Kína és India ezt nem tette meg.

A mostani bejelentésre azután került sor, hogy a Kreml közölte, Oroszország kormányközi megállapodást készít elő a vízummentességről 11 országgal, köztük Szaúd-Arábiával, Barbadosszal, Haitivel, Zambiával, Kuvaittal, Malajziával, Mexikóval és Trinidaddal.

Angliai méhészek egy csoportja több mint 113 kilogramm méhviaszt adományozott Ukrajnának. Az ukrán katonák a viaszgyertyákkal világítani tudnak a fronton, míg a tömböket az étel melegítésére használhatják. Az adomány elkészítésében az Angliába menekült ukránok is segítettek, a csomagokat Herszonba és Bahmutba juttatják el.

(BBC)

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter Mariupolba látogatott – közölte hétfőn a Kreml. Mariupol a háború kezdete után néhány hónappal, heves ágyúzások után került orosz kézre. A kikötőváros felett aratott győzelem fontos mérföldkő volt Oroszország számára, mivel szárazföldi folyosót teremtett az elcsatolt Krím és az oroszbarát szeparatisták által ellenőrzött Luhanszki és Donyecki régiók között.


Nagy-Britannia és Németország első alkalommal vesz részt közös légi műveletekben Észtország felett – jelentette be Ben Wallace brit védelmi miniszter.

A brit légierő mintegy 300 főt küld az Oroszországgal közös határral rendelkező balti országba a NATO-műveletek végrehajtására. A brit pilóták a német légierő Typhoon típusú repülőgépeivel fognak együtt dolgozni a bevetéseken.

(Sky News)

Az ukrán Marta Kosztyuk az orosz Varvara Gracseva legyőzésével vasárnap megnyerte első WTA-címét, győzelmét hazájának és a „fronton harcoló és életüket feláldozó embereknek” ajánlotta.

A világranglista 52. helyén álló 20 éves Kosztyuk meghatódva így fogalmazott, miután 6-3, 7-5-re megnyerte a texasi Austinban rendezett ATX Open döntőjét:

„Rendkívül különleges helyzetben vagyok, hogy megnyertem ezt a címet. A győzelmet szeretném Ukrajnának és mindazoknak az embereknek ajánlani, akik most harcolnak és életüket áldozzák fel.”

Kosztyuk korábban arról beszélt, hogy a háborúellenes közhelyek nem elégségesek, a januári Australian Openen azt mondta, hogy nagyon felzaklatta, amikor Novak Djoković édesapja egy olyan orosz zászló mellett pózolt, amelyen Putyin elnök arcképe volt látható.

Kosztyuk nem volt hajlandó kezet fogni orosz ellenfelével, mint ahogy a US Openen a belarusz Viktorija Azarenkával sem.

Közzétette szokásos napi jelentését a brit védelmi minisztérium, azt írják:

  • Az orosz hadsereg súlyos veszteségeket szenved páncélozott járműveiben, amire válaszul 60 éves T–62-es tankokat vet be.
  • Az orosz erők 2021-től vezették volna be a következő generációs T–14-es általános harckocsit, alvázként az Armata univerzális lánctalpas platformmal.
  • Az elmúlt napokban többször figyeltek meg Ukrajnában bevetett BTR–50-es páncélozott személyszállító járműveket is.
  • 2022 nyara óta mintegy 800 darab T–62-est poroltak le a raktárakban, néhány példány korszerűsített célzóberendezést is kapott, ami nagy valószínűséggel javítja a hatékonyságát éjszaka.
  • Ezek a típusok azonban eléggé sebezhetőek a mai harctéren, többek között nélkülözik a modern, robbantásnak ellenálló reaktív páncélzatot.

A Bahmutot a végsőkig védő ukránok súlyos veszteségeket okoznak az orosz erőknek, ez viszont előkészítheti a terepet egy jövőbeli ellentámadáshoz – idézi az Institute for the Study of War legfrissebb jelentését a Guardian.

Az orosz erők Bahmutnál tapasztalt kimerülése és a máshol is elakadt offenzíváik arról árulkodnak, hogy „valószínűleg nehezen tudják fenntartani a jövőben hónapokon át támadásaikat”.

Az ISW szerint a Vuhledar közelében és más hadműveletekben mozgósított „jelentős létszám” arra utal, hogy az orosz erők valószínűleg nem képesek jelentősen megerősíteni a bahmuti területet anélkül, hogy a front más területeiről ne kelljen átcsoportosítaniuk csapatokat, mivel nincsenek kiaknázatlan tartalékaik.

Még ha az orosz hadsereg el is foglalná Bahmutot, valószínűleg nem lenne képes megfelelő tőkét kovácsolni a győzelemből, és a Luhanszkban megrekedt orosz támadással együtt a körülmények megalapozhatnak egy jövőbeli ukrán ellentámadást.

A Bahmut elleni orosz támadás nem segíti az orosz hadsereget céljai elérésében, és a környező területen lévő jelentős ukrán védelem megkérdőjelezi a város elfoglalásának taktikai jelentőségét. Az ukrán erők könnyen magukhoz ragadhatják majd a kezdeményezést, és ellentámadásokat indíthatnak közvetlenül Bahmut elfoglalása előtt vagy után.

  • Kína 7,2 százalékkal növeli a védelmi kiadásait 2023-ban
  • Az oroszoknak sokszor annyira nincs lőszerük, hogy gyalogsági ásókat használnak fegyverként a britek szerint
  • Az USA azt vizsgálja, mennyi időbe telne ukrán pilótákat F-16-osokra kiképezni
  • Csak néhány embert tudnak kimenekíteni Bahmutból naponta
  • A Wagner-csoport főnöke szerint már rég összeomlott volna az orosz front, ha ők nem lennének
  • A német kancellár szerint Putyinnak meg kell értenie, hogy nem győzhet
  • Gyásznapot hirdettek hétfőre Zaporizzsjában

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!