Történelmi megállapodás született az óceánok védelméről

2023. március 5. – 12:24

Másolás

Vágólapra másolva

Tízévnyi tárgyalássorozat után történelmi jelentőségű megállapodást kötöttek az ENSZ tagállamai az óceánok védelméről: 2030-ig a nyílt tengerek 30 százalékát védelem alá helyezik – írja a BBC.

Az óceánok védelméről szóló utolsó nemzetközi megállapodást negyven éve, 1982-ben írták alá. Ebben egyebek mellett létrehozták a nyílt tenger elnevezésű területet, amely alatt azokat a nemzetközi vizeket értjük, ahol minden országnak joga van halászni, hajózni és kutatni. Ezeknek a vizeknek a mostani megállapodásig csak 1,2 százaléka állt védelem alatt, miközben egy nemrég készült felmérés szerint a tengeri fajok közel 10 százalékát veszélyezteti a kihalás az éghajlatváltozás, a túlhalászás és a hajóforgalom miatt.

Az ENSZ tagállamai maratoni, negyvenórás ülés után ütötték le az egyezmény szövegét. A megállapodás értelmében eljárásokat kell kidolgozni a gazdasági projektek, expedíciók és egyéb, a tengereken folytatott tevékenységek környezeti összeegyeztethetőségének ellenőrzésére. Az új védett területeken korlátozzák a halászatot, a hajóforgalmat és a mélytengeri bányászatot.

Röviddel a megállapodás előtt a panamai nemzetközi konferencia résztvevői – köztük az Egyesült Államok és az Európai Unió – arról is megegyeztek az MTI beszámolója szerint, hogy közel húszmilliárd dollárral támogatják a tengerek védelmét. Csak az amerikai kormány 77 projektre mintegy hatmilliárd dollárt ajánlott fel.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!