Ukrajnába utazott Laura Codruța Kövesi, ahol Zelenszkijjel találkozott, és a szankciók betartásának ellenőrzését kérte

2023. március 4. – 17:32

Másolás

Vágólapra másolva

Lvivbe utazott Laura Codruța Kövesi, az Európai Ügyészség vezetője, hogy részt vegyen az United4Justice elnevezésű konferencián, illetve a Volodimir Zelenszkijjel közös találkozón, írja a G4media.

A lap beszámolója szerint a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetőjeként hírnevet szerzett, jelenleg európai nyomozóhatóság vezetőjeként tevékenykedő Kövesi azért érkezett Ukrajnába, hogy állást foglaljon, illetve az Európai Ügyészség hatáskörének kiszélesítését kérje. Kövesi azt szeretné, ha az Oroszország elleni Európai Uniós szankciók betartását is ellenőrizhetné az európai hatóság.

Megjegyezte, az Európai Ügyészség segíthet az ukrán hatóságoknak az EU pénzügyi érdekeit sértő csalások kivizsgálásában is.

Ahogy Kostin főügyész többször is mondta: háború idején a korrupció hazaárulás

– nyomatékositotta Kövesi. Aztán az mellett kezdett el érvelni, hogy miért lenne fontos, ha az Európai Unió intézményei állást foglalnának az Európai Ügyészség hatáskörének kiterjesztésére irányuló francia-német kezdeményezés mellett. Szerinte ezzel be lehetne tartani az uniós korlátozó intézkedéseket és a szankciók hatékonyabbak lehetnének.

Mi vagyunk az EU-ban legerősebb nyomozási és vádemelési eszköze, a határokon átnyúló pénzügyi bűnözéssel kapcsolatban. Nincs jobb módja annak, hogy az EU kollektív gazdasági hatalmának és büntető igazságszolgáltatási rendszerének teljes erejét alkalmazza azokra, akik hozzájárulnak a szankciók kikerüléséhez. Ha az Európai Ügyészség nem azért létezne, hogy megvédje az EU pénzügyi érdekeit, akkor ki kellene találnunk, hogy biztosítsuk, hogy az uniós korlátozó intézkedések olyan fájdalmasak legyenek, amilyennek lenniük kellene

– érvelt az Európai Ügyészség vezetője, aki szerint készek felvenni a harcot azokkal a bűnözőkkel, akik eltitkolják az uniós szankciórendszer hatálya alá tartozó áruk és eszközök eredetét, rendeltetési helyét vagy tulajdonjogát. Ami úgy véli, lassítaná Oroszország háborús erőfeszítéseit, és a vádemelést követő lefoglalásokkal még Ukrajna háború utáni újjáépítését is segítené.

Zelenszkij szombaton többek között az Európai Parlament elnökével, Roberta Metsolával, a NATO főtitkárával, Jens Stoltenbergel is találkozott Ukrajnában.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!