Megtiltják az Európai Bizottság dolgozóinak, hogy tiktokozzanak a munkahelyi eszközeiken

2023. február 23. – 18:03

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság megtiltotta a kínai TikTok közösségi médiaalkalmazás használatát a munkatársaknak – írja a Politico.

A Bizottság biztonsági aggályok miatt döntött így. A lépés tükrözi a Nyugat Pekinggel való feszült viszonyát is. A nyugati kormányokat egyre inkább riasztják azok a bizonyítékok, amelyek szerint a kínai technológiai vállalatok segítik a Kommunista Pártot és annak hírszerző szolgálatait az adatgyűjtésben.

Egy magas rangú tisztviselő a Politicónak azt mondta, hogy csütörtök reggel minden alkalmazottat arra utasítottak, hogy távolítsák el a TikTokot a munkahelyi eszközeikről. A személyes eszközeikről is le kell törölniük, ha a TikTok mellett rajta van bármilyen más, munkával kapcsolatos alkalmazás. Alternatívaként, ha ragaszkodnak a TikTok megtartásához, a munkatársak törölhetik a munkával kapcsolatos alkalmazásokat a személyes telefonjaikról. A Bizottság egyébként megengedi a dolgozóinak, hogy saját eszközökről dolgozzanak, ami egyes tisztviselők szerint „borzalmas” eljárás.

A tisztviselőknek „a lehető leghamarabb”, március 15-ig kell eltávolítaniuk a videómegosztó alkalmazást. „Március 15-től kezdve az alkalmazást telepített eszközök a vállalati környezetnek nem megfelelőnek minősülnek” – áll abban az emailben, amit minden dolgozónak kiküldtek.

Ez az első alkalom, hogy felfüggesztette egy alkalmazás használatát a munkatársai számára. Eric Mamer és Sonya Gospodinova szóvivők szerint a döntés előtt alaposan körüljárták a problémát. Azt viszont nem hozták nyilvánosságra, hogy pontosan mi juttatta őket olyan következtetésre, hogy az alkalmazás jelentős kiberbiztonsági kockázatot jelent az uniós végrehajtó testület számára. Elmondásuk szerint viszont a korlátozás ideiglenes, „folyamatos felülvizsgálat és esetleges újraértékelés” mellett.

A TikTok szóvivője szerint meglepte őket a Bizottság döntése, mivel ezt megelőzően őket nem keresték meg az aggodalmaikkal. „Csalódottak vagyunk a döntés miatt, amely véleményünk szerint téves és alapvető tévhiteken alapul. Felvettük a kapcsolatot a Bizottsággal, hogy tisztázzuk a helyzetet, és elmagyarázzuk, hogyan védjük annak a 125 millió embernek az adatait EU-szerte, akik havonta felkeresik a TikTokot” – mondta a Politicónak a szóvivő.

A lap szerint valószínű, hogy az Európai Unió többi intézménye, köztük a Tanács és a Parlament is be fogja tiltani az alkalmazást a munkahelyi eszközökön, bár ez a Parlament számára jóval hosszabb időbe telhet.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!