Iohannis és Novák Katalin is találkozik Bidennel a Bukaresti Kilencek varsói megbeszélésén

2023. február 21. – 16:43

Iohannis és Novák Katalin is találkozik Bidennel a Bukaresti Kilencek varsói megbeszélésén
Andrzej Duda, Novák Katalin és Klaus Iohannis a bukaresti B9-csúcson 2022 júniusában – Fotó: Daniel Mihailescu / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Bukaresti Kilencek nevű kelet-európai országcsoport vezetőivel találkozik szerdán Joe Biden amerikai elnök Varsóban. Klaus Iohannis államfő is részt vesz a rendkívüli ülésen, Andrzej Duda lengyel elnökkel együtt, Joe Biden amerikai elnök és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár meghívására.

A B9-es csúcstalálkozóra az orosz-ukrán háború kitörésének 2022. február 24-i, egyéves évfordulója alkalmából kerül sor, és célja a NATO keleti szövetségesei és az Egyesült Államok közötti koordináció folytatása a háború okozta biztonsági kihívások közepette – olvasható az elnöki adminisztráció közleményében.

A megbeszélések napirendjén szerepel a szövetséges államok által Ukrajnának nyújtott többdimenziós támogatás folytatása, az euroatlanti törekvések támogatása, valamint a NATO folyamatos erőfeszítései a keleti szárnyon a védelmi pozíciók megerősítésére.

A közlemény szerint megvitatásra kerülnek majd azok a módszerek is, amelyekkel Oroszországot nemzetközi jogi eszközökkel felelősségre lehet vonni az Ukrajnában elkövetett bűncselekményekért. Különös figyelmet fordítanak majd a megbeszélések során az olyan sebezhető partnerekre, például a Moldovai Köztársaság, amely fokozott biztonsági kihívásokkal néz szembe.

A Telex arról ír, hogy Magyarország képviseletében

Novák Katalin köztársasági elnök vesz részt a varsói csúcstalálkozón.

„Elnök asszony valamennyi programponton részt vesz, illetve a plenáris ülésen is felszólal a többi állam- és kormányfő mellett” – közölte a lappal a Sándor-palota kommunikációs igazgatósága.

Egy múlt heti sajtótájékoztatón már kérdezték Novákot a varsói útról. Az MTI tudósítása szerint azt mondta, hogy tervei szerint részt vesz a csúcstalálkozón, és Joe Biden amerikai elnököt is tájékoztatja az ukrajnai háborúról és a békekötés mielőbbi szükségességéről.

A balti államok, a visegrádi országok, valamint Bulgária és Románia biztonságpolitikai egyeztetését Románia és Lengyelország kezdeményezte 2014-ben, a Krím-félsziget orosz annektálását követően, annak érdekében, hogy közösen szorgalmazzák a NATO keleti szárnyának megerősítését. A Bukaresti Kilencek tagja Magyarország mellett Bulgária, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia és Szlovákia.

A Bukaresti Kilencek legutóbb júniusban, a NATO madridi ülése előtt pár héttel találkoztak. Novák Katalin is aláírta akkor azt közös nyilatkozatot, amelyben elítélték az ukrán városok tömeges orosz bombázását.

„Országaink nevében követeljük, hogy Oroszország azonnal hagyja abba polgári célpontok támadását. Nem hagyunk fel az erőfeszítéssel, hogy bíróság elé állítsuk a mai bűncselekmények felelőseit”

– állt a közleményben, amelyben elfogadhatatlannak nevezték, hogy Oroszország képviselői atomfegyverek bevetésével fenyegetőznek.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!