Lehet, hogy az amerikai vadászgép egy 12 dolláros lufit lőtt le a félmilliós rakétájával

2023. február 18. – 00:25

Másolás

Vágólapra másolva

Folytatódik az amerikai ballonsztori: lehet, hogy az egyik azonosítatlan repülő tárgy, amit a napokban kilőttek amerikai vadászgépek, valójában egy 12 dolláros hobbiballon volt – írja a Guardian. A lap egy hobbistákból álló csoport blogbejegyzésére hivatkozik, amiben az áll, hogy a léggömbjük nagyjából onnan küldött utoljára életjelet, ahol egy F–22-es lelőtte az egyik repülő tárgyat.

A bejegyzésben nem vonnak párhuzamot a két eset között, de rámutatnak, hogy február 11-én pont Alaszka felett járt a K9YO névre hallgató ballonjuk. Ha valóban ezt lőtte ki a vadászgép, akkor egy 439 ezer dolláros rakétával semmisítettek meg egy nagyjából 12 dolláros léggömböt.

Csütörtökön Joe Biden is megszólalt az ügyben, és kijelentette, hogy a múlt hétvégén kilőtt tárgyaknak nincs közük a korábban lelőtt kínai ballonhoz. Az amerikai elnök azt is közölte, hogy nem földön kívüli eredetű tárgyakról volt szó.

A K9YO jellegű ballonokban általában van nyomkövető, napelem, érzékelők és antennák, és gyakran oktatási, klímakutatási célokra használják ezeket. Ezt Ron Meadows, a Scientific Ballon Solutions alapítója megpróbálta elmagyarázni a hatóságoknak, de senki nem hallgatta meg. Felkereste a hadsereget és az FBI-t, hogy jelezze, valószínűleg ilyen hobbiballonokról lehet szó, de minden alkalommal visszapattant.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!