Lehet, hogy az amerikai vadászgép egy 12 dolláros lufit lőtt le a félmilliós rakétájával

2023. február 17. – 23:25

Másolás

Vágólapra másolva

Folytatódik az amerikai ballonsztori: lehet, hogy az egyik azonosítatlan repülő tárgy, amit a napokban kilőttek amerikai vadászgépek, valójában egy 12 dolláros hobbiballon volt – írja a Guardian. A lap egy hobbistákból álló csoport blogbejegyzésére hivatkozik, amiben az áll, hogy a léggömbjük nagyjából onnan küldött utoljára életjelet, ahol egy F–22-es lelőtte az egyik repülő tárgyat.

A bejegyzésben nem vonnak párhuzamot a két eset között, de rámutatnak, hogy február 11-én pont Alaszka felett járt a K9YO névre hallgató ballonjuk. Ha valóban ezt lőtte ki a vadászgép, akkor egy 439 ezer dolláros rakétával semmisítettek meg egy nagyjából 12 dolláros léggömböt.

Csütörtökön Joe Biden is megszólalt az ügyben, és kijelentette, hogy a múlt hétvégén kilőtt tárgyaknak nincs közük a korábban lelőtt kínai ballonhoz. Az amerikai elnök azt is közölte, hogy nem földön kívüli eredetű tárgyakról volt szó.

A K9YO jellegű ballonokban általában van nyomkövető, napelem, érzékelők és antennák, és gyakran oktatási, klímakutatási célokra használják ezeket. Ezt Ron Meadows, a Scientific Ballon Solutions alapítója megpróbálta elmagyarázni a hatóságoknak, de senki nem hallgatta meg. Felkereste a hadsereget és az FBI-t, hogy jelezze, valószínűleg ilyen hobbiballonokról lehet szó, de minden alkalommal visszapattant.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!