Megszavazták a fizetett menstruációs szabadságot Spanyolországban

2023. február 16. – 20:50

Megszavazták a fizetett menstruációs szabadságot Spanyolországban
Irene Montero spanyol egyenlőségügyi miniszter (középen) a törvény elfogadása után – Fotó: OSCAR DEL POZO / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az európai országok közül elsőként Spanyolországban megszavazták, hogy fizetett szabadságra mehessenek azok a nők, akik orvosi papírokkal tudják igazolni, hogy menstruációs fájdalmaik vannak, írja a BBC. Többek között Zambiában, Japánban, Dél-Koreában és Indonéziában van erre lehetőségük a nőknek, nálunk két budapesti kerületben vezették be a menstruációs szabadságot. Becslések szerint a fiatal nők 60-90 százaléka szenved menstruációs fájdalomtól világszerte, Spanyolországban 75 százalék lehet ez az arány.

A csütörtökön elfogadott reformcsomag részeként a jövőben szülői hozzájárulás nélkül kérhetnek abortuszt a 16-17 éves lányok Spanyolországban. Ezenkívül ingyenesen elérhetők lesznek a menstruációs és fogamzásgátló tabletták a középiskolákban.

Megkönnyítették a nem megváltoztatását a személyi igazolványokban: ezentúl nem lesz szükség orvosi diagnózisra a nemi diszfóriáról, sem pedig hormonkezelésre. Mostantól elég lesz kérvényezni a nemváltoztatást, és három hónapon belül módosítják az iratokat. 12-13 éveseknél bírói, 14-15 éveseknél pedig szülői hozzájárulásra lesz szükség ehhez.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!