4,8-as földrengés rázta meg a horvátországi Krk-sziget környékét

2023. február 16. – 12:20

Másolás

Vágólapra másolva

A Richter-skála szerinti 4,8-as erősségű földrengés rázta meg Horvátország középső részét csütörtökön, a rengés epicentruma Krk szigetének környékén volt, írja az Index.hr. Károkról nincs hír, de több városban is arról számoltak be szemtanúk, hogy hosszan tartott, és beleremegtek az ablakok. Még Zágrábban is lehetett érezni.

Az ELKH FI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium 4,9-esnek mérte a rengést, ami magyar idő szerint 10:48-kor pattant ki.

A hét elején Romániában volt egy 5,2-es, majd egy 5,7-es erősségű földrengés, ezeket több mint százhatvan utórengés követte.

2020 végén egy, a horvátországi Petrinjában kipattant földrengést Magyarországon is érezni lehetett. Ezt az afrikai lemez préselő hatása okozta, és jellemzően az Észak-Olaszország–Horvátország-vonalon tud földrengést okozni pár évtizedenként. Akkoriban Timár Gábor a Telexen írt arról, hogy Magyarországot mennyire veszélyeztetik a földrengések.

Európában több helyen földrengést észleltek a napokban, de néhány lap azt a képzetet keltette, hogy a rengések láncolatszerűen majd Magyarországra is elérnek, mintha csak a már több mint 33 ezer áldozatot követelő törökországi földrengés mozgatná meg az egész kontinenst. Erről azonban szó sincs>>>

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!