Sem Orbán Viktor, sem Klaus Iohannis nem tapsolták meg az EU-csúcsra érkező Zelenszkijt

2023. február 9. – 14:00

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön Brüsszelbe látogatott az ukrán államfő, Volodimir Zelenszkij, akit Charles Michel, az Európai Tanács elnöke kísért végig a vörös szőnyegen a hivatalos fotóra összegyűlt EU-s állam- és kormányfők közé. Az Euronews szúrta ki, hogy mindenki tapssal fogadta Zelenszkijt, kivéve Orbán Viktort és a román elnököt, Klaus Iohannist. A videófelvételen megfigyelhető, ahogy Iohannis szélesen mosolyogva nézi a megérkező ukrán elnököt, és lehet, hogy a taps elmaradása az ő esetében a híresen lassú reakciókészségének tudható be (a román sajtó rendszeresen az elkésett reakciók embereként emlegeti). Ezzel ellentétben Orbán Viktor arcán nyoma sincs a mosolynak, ellenkezőleg, a magyar miniszterelnök zavartan köhécsel, és cipője orrát vizsgálja miközben körülötte mindenki tapsol.

A Szabad Európa értesülései szerint Zelenszkij még több fegyvert és garanciákat kér az Európai Tanácstól az Ukrajnának indított fegyverszállítások felgyorsítására. Nagy hatótávolságú rakétarendszerek, légvédelmi rendszerek és lőszer van az ukrán elnök listáján, emellett pedig támogatást kér a tízpontos béketervezetéhez is, melynek része egyebek mellett Ukrajna területi szuverenitásának visszaállítása.

A lap úgy tudja, jelenleg a magyar kormány azon dolgozik, hogy az eseményt záró uniós közleménybe egy olyan passzust illesszenek be, amely tűzszünetet sürgetne Ukrajnában. Orbán Viktor friss Twitter-üzenetében is arról írt, hogy Magyarország amellett, hogy humanitárius és pénzügyi támogatást nyújt Ukrajnának, „támogatjuk az azonnali tűzszünetet a további emberek halálának elkerülése érdekében. Magyarország a béketáborhoz tartozik!” Ez teljesen ellentétes Ukrajna szándékaival, mivel egy tűzszünet a frontvonal befagyását jelentené, mellyel de facto megvalósulna Ukrajna területének felosztása.

A Telex beszámolt Zelenszkijnek az Európai Parlamentben mondott beszédéről, amelyben az ukrán elnök felhívta a figyelmet, hogy Oroszország meg akarja semmisíteni azt a fajta európai életformát, aminek Ukrajna is a tagja.

“Ez a mi Európánk, ezek a mi szabályaink, ez a mi életünk.

Zelenszkij elmondta, hogy Ukrajna szeretne a győztes Európai Unió tagja lenni, ez a cél az, ami miatt az ország erős és határozott tud maradni.

Iohannis a brüsszeli Eu-csúcs kapcsán leginkább a Románia schengeni csatlakozásával kapcsolatos kérdésekben nyilatkozott, a román sajtó egyelőre nem vette észre, hogy az elnök elfelejtette megtapsolni Zelenszkijt.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!