Biden: Kékgalléros modellt követve építjük újra Amerikát!

2023. február 8. – 07:27

Biden: Kékgalléros modellt követve építjük újra Amerikát!
Marjorie Taylor Greene republikánus képviselőnek nem tetszenek az évértékelőn hallottak Fotó: Evelyn Hockstein / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar idő szerint szerda kora hajnalban mondta el Joe Biden az amerikai elnökök hagyományos évértékelőjét. A State of the Union (kb.: az „Unió állapotáról”) elnevezést viselő elnöki évértékelő beszéd az egyik legfontosabb – és sokat utánzott – amerikai demokratikus rituálé, melyre nem csak a hagyomány, de az alkotmány is kötelezi a mindenkori elnököt:

Az elnök időről-időre tájékoztatja a Kongresszust az Unió helyzetéről s a Kongresszusnak megfontolásra ajánlhat olyan intézkedéseket, amelyeket szükségesnek és hasznosnak ítél.

Az évértékelő a Capitoliumban hangzott el a törvényhozás két házának képviselői, a kormányzat 15 kabinetjének vezetője, a vezérkari főnökök, a Legfelsőbb Bíróság tagjai, illetve a First Lady által meghívott vendégek előtt. A Jill Biden által összeállított „civil” vendéglistán ezúttal ott volt

Az elnök beszédében – szintén hagyományosnak mondható módon – igyekezett megszólítani ellenzékét, a 2022-es félidős választásokon a Kongresszus képviselőházában szűk többséget szerző republikánus pártot is. Emlékeztette politikustársait arra, a választók mindannyiuktól azt várják el, hogy „befejezzük a megkezdett munkát”, és eredményeket tudjanak felmutatnia „a keményen dolgozó emberek megsegítésére”.

Republikánus barátaimnak mondom, hogy ha együtt tudtunk működni az előző kongresszusban, akkor nem látom akadályát annak, hogy ne tudnánk együttműködni a jelenlegi ciklusban is.

Biden méltatta hazája „ellenállóképességét”, melynek köszönhetően más országoknál jóval gyorsabban lábalt ki a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságból. Az „elmúlt negyven év” válságai által megrázott társadalmi rétegeknek azt ígérte, olyan gazdaságot építenek, melyben „senkit nem hagyunk hátra”. A javuló munkanélküliségi mutatókra utalva azt mondta, az elmúlt két év gazdaságpolitikai döntéseinek köszönhetően az Egyesült Államokba „visszatérnek a munkahelyek”.

Egy kékgalléros modellt követve építjük újra Amerikát, és ez valódi előrelépést hoz mindenki életében.

Az elnök burkoltan vétóval fenyegette meg a republikánus alsóházi többséget, ha az felülbírálja a nyáron meghozott, úttörő jelentőségű energiahatékonysági és gyógyszerár-csökkentő törvénycsomagot.

Bekiabálások idén is voltak

Az igen megosztott republikánus frakció vezetője, Kevin McCarthy figyelmeztette képviselőtársait, hogy kerüljék a botrányos megnyilvánulásokat, azonban egyesek hangos fújolással adtak hangot nemtetszésüknek, amikor Biden arról beszélt, hogy az amerikai államadósság negyedét a Trump-kormányzatnak sikerült felhalmoznia, vagy hogy egyes republikánusok megszüntetnék a szövetségi egészség- és társadalombiztosítási rendszert. A QAnon összeesküvés-elmélet egyik legismertebb híve, a republikánus frakció botrányhősnője, Marjorie Taylor Greene pedig azt kiabálta be, hogy „Hazug!”.

Biden azonban lecsapott a bekiabálásokra, mondván, hogy „Ezek szerint akkor mindannyian egyetértünk abban, hogy a társadalom- és az egészségbiztosítás marad?”, majd a kérdésre lényegében válaszoló tapsra úgy reagált: „Akkor minden rendben.”

Ellenzéki sorokból azt is zúgolódás fogadta, amikor Biden felemelte szavát a sokak által drogként használt, és igen könnyen túladagolható fentanil nyugtató ellen, mely „évente 70 ezer amerikai életét” követeli. A zúgolódás oka talán az lehetett, hogy a republikánusok vádjai szerint a demokrata kormányzat „gyenge határőrizete” miatt áramlik be ellenőrizetlen utakon az Egyesült Államokba a nyugtató.

A republikánus évértékelő a baloldali kultúrharcról szólt

Tanúvallomások szerint a republikánusok soraiban is voltak feszültségek, Mitt Romney utahi szenátor odavetette az amerikai politika Münchausen bárójának, George Santosnak, hogy „Nem vagy ide való!”.

A republikánus párt szintén hagyományosnak mondható ellenzéki évértékelőjét idén Donald Trump egykori szóvivője, Sarah Huckabee Sanders mondta el. A 2022-ben jelenleg Arkansas állam kormányzójává választott politikus szerint a Biden-kormányzat a mindennapok kemény realitásaival való szembenézés helyett „woke fantáziálásban” merült el,

A legtöbb amerikai egyszerűen csak szabadon és békésen szeretne élni, de ki van téve a baloldal kultúrharcának, melyet nem mi kezdtünk, és soha nem is akartunk megvívni.

A republikánusok által „soha nem vágyott” kultúrharcról itt olvashat, a nemzetközi szélsőjobb csatakiáltásává vált „woke” kifejezést pedig ebben a cikkben magyaráztuk meg.

Nagyobb a füstje, mint a lángja

Bár a szerdai évértékelő utáni felmérések értelemszerűen még nem készültek el, kutatások azt mutatják, hogy az ünnepélyes körülmények és a hatalmas médiaérdeklődés ellenére az ünnepi beszéd sem az elnök megítélésére, sem a törvényhozás munkájára nincs nagy hatással. És annak ellenére, hogy az elnökök mindig az egész nemzethez címzik beszédüket, a súlyos politikai ellentétek miatt valójában úgyis csak saját szavazóikat tudják és akarják megszólítani. Azonban az évértékelők annyiban fontosak, hogy kijelölik az elnök főbb közpolitikai törekvéseit, és a Politico számvetése alapján például Biden 2022-es beszédének több fontos ígéretét – például a zöld infrastrukturális beruházásokat vagy Ukrajna védelmének megerősítését – sikerült tettekre váltania.

Biden igen kényes politikai helyzetben lépett a Kongresszus nyilvánossága elé: népszerűségi mutatói továbbra is igen rosszak (támogatottsága a kutatások alapján 40-45 százalékos), a jegybank kamatot akar emelni, de az adósságplafon emeléséhez már a republikánus képviselőházi többség kiadáscsökkentő feltételeiről kell megalkudnia. Ráadásul hamarosan el kell döntenie, hogy 80 évesen is el akar-e indulni az elnökválasztáson, hiszen legkésőbb 2024 januárjában kezdődik az előválasztási szezon. És bár Biden regnáló elnökként óriási előnnyel indul párttársaival szemben, az amúgy politikai döntéseit támogató demokrata szavazók közel fele kételkedik abban, hogy az idős politikus végig tud csinálni egy újabb őrlő kampányidőszakot. Ráadásul a közvélemény-kutatások alapján jelenleg mind a két legesélyesebb republikánus kihívóval szemben alulmaradna, ami újabb okot ad a mérlegelésre.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!