Nehezen halad a mentés a törökországi és szíriai földrengés után, eddig összesen 4800 halott van

2023. február 7. – 09:28

Másolás

Vágólapra másolva

A hivatalos adatok szerint több mint 4800-an haltak meg Törökországban és Szíriában a hétfőn hajnalban bekövetkezett pusztító földrengés és az utórengések következtében. A fagyos időjárás, a hó és eső csak hátráltatta a mentési munkálatokat a térségben, miközben helyi beszámolók szerint a romok alatt rekedtek folyamatosan segítségért kiáltottak. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint a halálos áldozatok száma elérheti a 20 ezret.

Törökországban a reggeli 9 órás jelentések szerint eddig 3 381 áldozatot követelt a természeti katasztrófa és legalább 15 000-en sebesültek meg, viszont még mindig nagyon sokan az összedőlt épületek alatt vannak. Hasonlóan kritikus a helyzet Szíriában is, ahonnan eddig hivatalosan több mint 1400 halottat jelentettek. Mivel nehezen haladnak a mentőalakulatok, nem lehet tudni pontosan, hányan haltak meg és hányan tartózkodnak a romok alatt.

Ahogy korábban megírtuk, Románia is küldött mentő- és keresőalakulatokat Törökországba, akik a Hatay nevű tartományba, Antakia város közelébe érkeztek meg. A romániai küldöttség még hétfőn elkezdte a hadműveleti bázis kiépítését, kedden reggel pedig egy kisebb csapat elindult, hogy túlélők után kutassanak egy földrengés sújtotta lakótelepnél.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!