Újabb pusztító földrengés volt Törökországban

2023. február 6. – 13:40

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn 12:24-kor egy újabb, a Richter-skála szerinti 7,4-es erősségű földrengés rázta meg Törökországot, majd utána egy 5,8-as erősségű utórengést is mértek – írja a Digi24.

A térségben hétfőn hajnalban 7,8-as erősségű rengés következett be, óriási károkat és rengeteg halálos áldozatot követelve úgy Törökországban, mint a szomszédos Szíriában. A legújabb hírek szerint több mint 1300 halottról tudnak a hatóságok. A rengéseket az egész térségben, Szíriában, Libanonban és Cipruson is érezni lehetett.

Az Európai Unió több országából kereső- és mentőcsapatokat küldenek a térségbe, miután Törökország nemzetközi segítséget kért.

Románia egy C-130 Hercules típusú és egy C-27 J Spartan repülőgéppel szállít Törökországba egy mentésre és keresésre szakosodott különítményt.

A belügyminisztérium katasztrófavédelmi főigazgatósága (DSU) szerint összesen 58 tagja van a román mentőcsapatnak. Köztük van a bukaresti SMURD egy orvososkból és ápolókból álló csapata is, illetve a DSU néhány tisztje is. Két keresőkutyát is magukkal visznek.

A hatóságok tájékoztatása szerint az egyik katonai gép hozza haza azt a tízfős (kilenc egyetemista és kísérő tanáruk) csoportot is, akik a diplomáciai képviselet segítségét kérték.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!