Felesége és fia megölésével vádolják a jól menő amerikai ügyvédet, és vannak még csontvázak a szekrényben

Legfontosabb

2023. február 8. – 00:38

Felesége és fia megölésével vádolják a jól menő amerikai ügyvédet, és vannak még csontvázak a szekrényben
Alex Murdaugh ügyvédet kivezetik a Colleton megyei bíróságról az esküdtek kiválasztásának második napja után a dél-karolinai Walterboróban, az Egyesült Államokban 2023. január 24-én – Fotó: McKenzie Lange / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Január végén kezdődött el Alex Murdaugh tárgyalása a dél-karolinai Colleton megyei törvényszéken. A Murdaugh családnév nem ismeretlen az Egyesült államokban, főleg nem Dél-Karolinában. A jogászdinasztia már több mint száz éve feddhetetlen életű családként vonult be a helyi köztudatba. Ezt a sikertörténetet szakította meg a szintén jól induló Alex Murdaugh,

akit a felesége és a fia meggyilkolásával gyanúsítanak, de emellett öt furcsa haláleset, száz millió dolláros adócsalás és átverések vádja lengi körül.

Furcsa körülmények között halt meg a családja idős dadája, aki 20 éve dolgozott nála, és néhány éve egy holttestet is találtak a házuk közelében, amit ma a rendőrség már a Murdaugh-gyilkosságok fényében vizsgál. Bár ártatlannak vallja magát, nem áll jól a szénája: már a per elején megcáfolták vallomásának egyik fontos pontját.

100 éve a régió nagymenői

A Murdaugh család ismert története nagyjából 100 éve kezdődött, amikor Randolph Murdaugh 1910-ben megalapította ügyvédi irodáját. 1920 és 2006 között három családfő is dolgozott körzeti ügyészként. Ez amellett, hogy példátlan az Egyesült Államok történetében, minden bizonnyal komoly befolyást biztosított a családnak, nemcsak a 14. körzetben, hanem a szomszédos területeken is.

A most 54 éves Alex Murdaugh már nem lépett apja nyomdokába, miután egy dél-karolinai törvény megtiltotta, hogy a körzeti ügyésznek magán ügyvédi irodája is legyen. Ő az ügyvédkedést választotta – bár időnként besegített önkéntes alapon az ügyészség munkájába is –, és egészen addig űzte is a szakmáját, amíg ki nem rúgták a családi bizniszből sikkasztás miatt. A Murdaugh névvel fémjelzett iroda nevet is változtatott, a Vox szerint valószínűleg azért, hogy ne kössék össze a fekete báránnyá vált Alex Murdaugh-val.

Murdaugh a kilencvenes években ismerkedett meg feleségével, Maggie-vel, akivel két fiuk is született: Buster és Paul. A család gazdagságban tengette napjait a nagyjából 700 hektáros, moselle-i családi birtokán, emellett egy tengerparti házzal és néhány privát szigettel is büszkélkedhettek. Alex Murdaugh és két fia már a család körüli bűncselekményeket megelőzően drogproblémákkal küzdött, és mindhárman zabolátlan viselkedésükről voltak ismertek.

20 éve volt házvezetőnő, furcsa körülmények között halt meg

A Murdaugh családhoz lényegében öt halálesetet kötnek. Ezek közül a legelső egy, a családhoz első ránézésre nem kötődő férfi esete, akinek holttestét a birtoktól nagyjából 15 kilométerre találták meg 2015-ben. A 19 éves Stephen Smith korábban felhívta az édesanyját, hogy kifogyott a benzin a kocsijából. Az úttesten néhány kilométerrel arrébb megtalált holttestén tompa tárgy által okozott sérülés volt. Ügyét eredetileg lövöldözésként vizsgálta a rendőrség, majd arra jutottak, hogy a fiatalember cserbenhagyásos gázolás áldozata lehetett. A rendőrség azonban megjegyezte, hogy a helyszín „beállítottnak” tűnt, és a helyi kisvárosban is elkezdtek arról pletykálni, hogy Smithnek bizony volt köze Murdaugh-ékhoz.

A szóbeszéd szerint Stephen Smith akkoriban Buster Murdaugh-val randevúzott, a helyiek pedig nem zárták ki, hogy a fiú valójában homofób gyűlölet-bűncselekmény áldozata lett.

2021-ben a hatóságok újra felnyitották Smith aktáját, és már a Murdaugh-gyilkosságokkal összefüggésben nyomoznak az ügyben. Egyelőre nem emeltek vádat.

A második gyanús haláleset már sokkal egyértelműbben kötődik a prominens családhoz. 2018 februárjában ugyanis meghalt Murdaugh-ék házvezetőnője, Gloria Satterfield, aki 20 éve állt a család alkalmazásában, korábban a fiúk dadusa volt. Satterfield súlyos fejsérülést szenvedett a moselle-i birtokon, majd nem sokkal később meghalt agyvérzésben.

Alex Murdaugh még a mentők előtt ért a helyszínre, és állítása szerint Satterfield azt mondta neki, hogy megbotlott a kutyákban, és leesett a lépcsőn. Ugyanakkor ez ellentmond annak, amit Satterfield később mondott, miszerint fogalma sincs, hogy mi történt vele. Az idős nő holttestét a temetése előtt nem boncolták fel, de halotti anyakönyvi kivonata szerint „természetes halált halt”, ami szintén kissé ellentmond a lépcsőről leesős történetnek.

Mindez talán még nem is lett volna gyanús, végtére is egy haldokló összezavarodhat, hogy hogyan is történt a balesete. Ha Alex Murdaugh nem kezd el szervezkedni az ügy körül, talán nem is terelődik rá semmilyen gyanú. A temetés után Murdaugh bemutatta Satterfield két gyászoló fiát barátjának, Cory Flemingnek, akiről azt mondta, hogy segít majd nekik elrendezni az édesanyjuk halála körüli ügyeket. Satterfieldék nem tudták, hogy Fleming Murdaugh barátja. Fleming úgy rendezte, hogy a Satterfield fiúk bepereljék a Murdaugh családot, majd peren kívül 4,3 millió dolláros (kb. másfél milliárd forintos) végkielégítésben egyezett meg a számukra. Csakhogy erről Satterfieldék állításuk szerint semmit sem tudtak, fogalmuk sem volt róla, hogy pénzt kaphatnának, így nem is tűnt fel nekik, hogy Alex Murdaugh szépen megtartotta magának a kompenzációt.

Ez a sikkasztási módszer bevett szokás volt Murdaugh ügyvédi irodájában.

Az ügyfeleket gyakran nem tájékoztatták arról, hogy milyen biztosítási pénzeket vagy kompenzációkat sikerült nekik kiperelni, Murdaugh pedig tiszteletdíjként elsikkasztotta a kártérítéseket. Satterfieldék végül 6,5 millió dollárt pereltek ki Murdaugh-ékból. A rendőrség 2022 nyarán pedig úgy döntött, hogy a családja engedélyével exhumálja Gloria Satterfield holttestét, hogy megvizsgálják, pontosan miben is halt meg.

A Murdaugh család – Fotó: Maggie Murdaugh / Facebook
A Murdaugh család – Fotó: Maggie Murdaugh / Facebook

A csónakbaleset, ami elindította a családot a lejtőn

A két előző haláleset nem nyomott annyit a latba, hiszen akkoriban senkinek nem volt rá oka, hogy a Murdaugh családra bármilyen szempontból is gyanakodjon. De 2019-ben a család neve már közvetlenül is összekötődött egy halálesettel. Ez év februárjában Paul Murdaugh ittasan okozott halálos balesetet.

Az akkor 19 éves Paul és baráti társasága egy buli után éjjel hajóval tért vissza a családi birtokra. A jelenlévők szerint ragaszkodott ahhoz, hogy maga irányítsa a hajót, annak ellenére, hogy rendkívül ittas volt. Állítólag dühöngött, nem volt hajlandó átadni a kormányt, és túl nagy sebességgel szelte a vizet. A hajnali órákban a hajót nekivezette egy hídnak, ami miatt többen is beleestek a hideg vízbe. Köztük volt a 19 éves Mallory Beach is, akinek a holttestét csak egy héttel később találta meg a parti őrség.

Annak ellenére, hogy Paul Murdaugh jól láthatóan részeg volt, a baleset után kiérkező rendőrök valahogy mégsem vették ezt jegyzőkönyvbe. Az egyik járőr azt is hibásan rögzítette, hogy nem tudni, ki vezette a hajót, holott a szemtanúk elmondták neki, hogy az ifjú Murdaugh volt az. A fiú órákkal később még mindig részeg volt, aznap este még fenyegetőzött a kórházban, és megpróbálta rávenni a többi sérült barátját, hogy változtassák meg a vallomásukat, hogy tisztázzák őt a vádak alól. „Furcsa, elcseszett tinidráma” – mondta egy szemtanú a Vox szerint a jelenetről.

Az eset miatt Paul Murdaugh ellen halált okozó, valamint két súlyos testi sérülést okozó ittas csónakázás miatt emeltek vádat. Mallory Beach családja minden lehetséges eszközzel próbálta felelősségre vonni a jogászdinasztiát, és azt állították, hogy a család a befolyását bevetve próbálja meg eltussolni a fiatal lány halálát. Ezt alátámasztani látszik, hogy eddig három tisztviselőnek, köztük egy ügyésznek ki kellett vonnia magát az ügyből a családhoz fűződő kapcsolata miatt.

Mindez egyre inkább árnyékot vetett Murdaugh-ékra, főleg úgy, hogy időközben elkezdtek napvilágra kerülni Alex Murdaugh sikkasztásgyanús ügyei is. Paul ügyében 2021 nyarára írták ki az első meghallgatást, ám a fiatalember ezt már nem érhette meg, mert három nappal előtte meghalt.

„Alex készül valamire” – írta halála előtt a felesége

2021-re kezdtek összecsapni a hullámok Alex Murdaugh és családja fölött. Harminc év házasság után a családanya, Maggie elhidegült férjétől, és a tengerparti házba költözött. Állítólag már elszánta magát a válásra. Az idősebbik Murdaugh nyakig benne volt a csalási ügyeiben, miközben a fia sok pénzt felemésztő perével is szembe kellett néznie.

Emellett úgy tűnt, hogy a Maggie-vel való válása sem két fillérbe fog kerülni. Saját bevallása szerint eközben a 20 éve tartó opiátfüggőségével is küzdött, és a végzetes nap idején – a források különböznek abban, hogy előtte vagy utána – 81 évesen meghalt az apja, Randolph Murdaugh is.

2021. június 7-én Alex Murdaugh Moselle-be hívta feleségét. Maggie erről írt is egy barátnőjének. „Alex gyanúsan viselkedik. Készül valamire” – írta sms-ben. A birtokra érkezése után Maggie a család kutyáinak kenneljében találkozott fiával, Paullal. Hogy ezután pontosan mi történt, az egyelőre nem tisztázott.

Ami biztos: Maggie Murdaugh-ot egy gépfegyverrel, Pault egy vadászpuskával lőtte le egy ismeretlen támadó.

Nem sokkal később a helyszínre érkezett Alex Murdaugh is, aki előtte állítása szerint az édesanyjánál volt. Rögtön felhívta a rendőrséget azzal, hogy feleségét és fiát lelőtte valaki, egyikük sem lélegzik. Miután a rendőrök megérkeztek, Murdaugh elmondta nekik, hogy fia, Paul fenyegetéseket kapott a 2019-es csónakbaleset miatt, a rendőrség pedig megkezdte a nyomozást. Találtak töltényhüvelyeket a helyszínen, illetve elkérték a szomszédok biztonsági kameráinak felvételeit is, de a cenzúrázott bírósági dokumentumokból nem derült ki, hogy ezek mit tartalmaztak.

Egyre gyanúsabb részletek

Három hónappal azután, hogy Murdaugh feleségét és fiát lelőtték, a nyomozók felfedeztek egy csekket, amit a férfi cégének címeztek, de maga Murdaugh váltotta ki, a saját nevére. A felfedezés után átvizsgálták a céget, és több ehhez hasonló pénzbeli visszaélésre bukkantak, ami miatt Murdaugh-nak távoznia kellett a családi vállalkozásból.

Egy törvényszéki szakértő visszatesz egy mobiltelefont a bizonyítéktáskába a tárgyaláson 2023. február 1-én – Fotó: Getty Images
Egy törvényszéki szakértő visszatesz egy mobiltelefont a bizonyítéktáskába a tárgyaláson 2023. február 1-én – Fotó: Getty Images

Három nappal később, szeptember 4-én jött az újabb furcsa fordulat: Murdaugh-t állítása szerint fejbe lőtték, miközben kereket cserélt a kocsiján az út szélén. Kórházba szállították, de a sztori, amit előadott a fejsérüléséről, egyre gyanúsabbnak tűnt. Murdaugh-ot tarkón lőtték, és nem esett komolyabb baja, mert utána már tudott segítséget hívni. Előbb-utóbb kiderült, hogy nem is egyedül volt az út szélén, ahogy állította, hanem egy barátjával és egyben távoli rokonával, Curtis Edward Smithszel. „Úgy nézett ki, mint egy beállított jelenet, ezért nem is álltunk meg” – mondta egy mellettük elhaladó autós, aki később felhívta a rendőrséget.

Murdaugh végül beismerte: megkérte rá Smitht, hogy lője fejbe.

Két nappal később Murdaugh nyilatkozatot adott ki, amelyben bocsánatot kért „családjától, barátaitól és kollégáitól”, és azt mondta, hogy fájdalomcsillapító-függősége miatt elmegy rehabilitációra.

Az incidens Murdaugh és rokona letartóztatásával ért véget. Murdaugh ügyvédei szerint védencük öngyilkos akart lenni, de gyilkosságnak akarta beállítani az esetet, hogy idősebb fia, Buster hozzáférhessen az életbiztosítási kötvényéhez. Smitht súlyos testi sértéssel, öngyilkossági kísérletben való közreműködéssel és biztosítási csalással vádolták. A New York Timesnak Smith közben azt mondta, hogy nem lőtte le Murdaugh-t. Állítása szerint a fegyver elsült, amikor megragadta Murdaugh karját, hogy megakadályozza, hogy lelője magát.

Már az elején megcáfolták vallomásának egy pontját

Murdaugh 2021. szeptember 16-án feladta magát a rendőrségen. Biztosítási csalással, biztosítási csalás elkövetésére irányuló összeesküvéssel és hamis rendőrségi panasz benyújtásával vádolták. 2022 júliusában Murdaugh-t és Smitht összeesküvéssel is megvádolták egy több éven át folyó pénzmosásos ügy miatt. És végül ugyanebben az időszakban Murdaugh-ot megvádolták a felesége és a fia meggyilkolásával is.

A két gyilkosságról szóló per január végén kezdődött. Az ügyészek szerint a férfi bizarr tervet szőtt családtagjainak megölésére, hogy együttérzést keltsen másokban, és késleltetni tudja a pénzügyi bűncselekmények felderítését. Murdaugh az első tárgyalási napon ártatlannak vallotta magát. Ügyvédjei igyekeztek bizonyítékokat felhozni arra, hogy a férfinek nem volt oka megölni a feleségét és a fiát, hiszen nagyon jó volt velük a kapcsolata.

Csakhogy a tárgyaláson a rendőrség bemutatott egy videót, amit Paul Murdaugh még a meggyilkolása estéjén készített a telefonjával. A videón a kutyakennelben van, és az egyik kutyát veszi fel. A háttérből behallatszanak más hangok is, az ügyészség szerint Maggie és Alex Murdaugh hangja. Az ügyészeknek ezzel tulajdonképpen sikerült megcáfolniuk a családapa azon állítását, miszerint addig, amíg fel nem fedezte a holttesteket, nem is volt a kutyakennel közelében. Paul a videót egy barátjának vette fel, akinek a sérült kutyájára vigyáztak. A férfi a videót már sosem kapta meg – pedig egy ilyen fájlt már pillanatok alatt át lehet küldeni másnak. Nem kizárt, hogy a felvételek elkészítése után néhány perccel Paul és Maggie Murdaugh már halottak voltak.

A telefonos bizonyítékok minden bizonnyal kulcsfontosságúak lesznek a tárgyaláson. Már most előkerült Maggie Murdaugh telefonjának híváslistája, amiből valaki eltávolított néhány hívást. Emellett azt is rekonstruálni lehet, hogy Maggie utoljára 20 óra 53 perc körül használhatta a telefonját, de a bizonyítékok szerint valaki ezután is kézbe vette a mobilt, és megpróbálta feloldani azt. A percről percre szétszálazott adatok alapján nem lesz nehéz rekonstruálni az utolsó este történéseit a tárgyalóteremben.

Az még kérdéses, hogy a felesége és fia meggyilkolásának ügyében végül mi derül ki Alex Murdaugh-ra nézve. Az viszont biztos, hogy ha a millió dolláros sikkasztások és pénzmosások ügyében – egészen pontosan 99 vádpontban – bűnösnek találják, akkor Alex Murdaugh a gyilkossági ügyek nélkül is igen hosszú börtönbüntetéssel nézhet szembe.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!