Egyelőre egy diákcsoport és a kísérőtanár kért konzuli segítséget a földrengés sújtotta Törökországból

2023. február 6. – 11:39

Egyelőre egy diákcsoport és a kísérőtanár kért konzuli segítséget a földrengés sújtotta Törökországból
A legutóbbi hírek szerint eddig már közel hatszáz áldozata van a törökországi, 7,8-as földrengésnek – Fotó: Omer Yasin Ergin / Anadolu Agency via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Egy Erasmus program miatt Törökországban tartózkodó diákcsoport és azok kísérőtanára kért segítséget Románia ankarai nagykövetségénél, mert épp a földrengés által sújtott Kahramanmaraş városában szálltak meg egy szállodában – közölte hétfőn a külügyminisztérium.

A szaktárca közleményében megerősítette, hogy mind jól vannak, biztonságos helyen tartózkodnak, illetve konzuli segítséget kértek a hazautazáshoz. Az ankarai nagykövetség csapata jelenleg két járművel szállt ki a helyszínre, hogy a diákokat és a tanárt elszállítsák a földrengés sújtotta területekről, a hazautazásukról csak később döntenek.

A külügyminisztérium emlékeztet továbbá, hogy a román állampolgárok az ankarai román nagykövetség alábbi telefonszámain kérhetnek konzuli segítséget: +90.312.447.7945 és +90.312.447.7940.

Románia mentőegységeket küld Törökországba

A kormány hétfőn délelőtt döntött arról, hogy Románia egy kereső- és mentőegységet küld Törökországba.

A döntést az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) ülésén hozták meg, amelyet Nicolae Ciucă miniszterelnök hívott össze a belügyminisztérium katasztrófavédelmi főigazgatóságának (DSU) javaslatára, a Klaus Iohannis államfővel való konzultációt követően.

A kormány közleménye szerint a török hatóságok nemzetközi segítséget kértek, amit az Európai Bizottság Veszélyhelyzet-kezelési Koordinációs Központja (ERCC) továbbított a román hatóságoknak.

Nicolae Ciucă miniszterelnök hétfőn Twitter-üzenetben fejezte ki szolidaritását és együttérzését a török népnek, és hangsúlyozta, hogy Románia kész támogatást nyújtani a Törökországban történt pusztító földrengés után.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!