Ukrajna kétfrontos háborút vív, az egyik a korrupció ellen zajlik

2023. február 2. – 23:10

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna kétfrontos háborút vív: az egyiket kifelé, az orosz hadsereg ellen, a másikat befelé, a korrupció ellen – mondta a német közszolgálati televízió portáljának Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója a kijevi EU-csúcs előtt. Podoljak a Tagesschaunak azt mondta: most, hogy rengeteg pénz áramlik Ukrajnába a háború miatt, az országban kitört korrupciós botránnyal nem szabad elveszíteniük partnereik bizalmát. Hiába van háború, „nem engedhetjük meg magunknak, hogy a korrupció bármely formáját eltűrjük, ez Zelenszkij elnök elvi álláspontja és a miénk is” – mondta az elnöki tanácsadó. A háború nem rejtheti el azt a tényt, hogy szükség van egyrészt a nem hatékony, másrészt a korrupt tisztviselők azonosítására, majd megbüntetésére. Az Egyesült Államok egyébként szigorúan ellenőrzi a támogatások felhasználását, és az amerikai igazságügyi minisztérium legutóbbi nyilatkozata szerint nem találtak rendszerszerű jogsértést – tette hozzá.

Fotó: Huszti István/Telex
Fotó: Huszti István/Telex

Podoljak szerint az Európai Unióhoz akkor tudnak csatlakozni, ha a háború véget ér. Ez 2023-ban megtörténhet, ha elegendő mennyiségű fegyvert kap az ország. Podoljak azt mondta: nincs kétsége afelől, hogy a „harckocsi-koalíció” után rövid időn belül lesz „rakétakoalíció” is nagy hatótávolságú rakétákkal. Azt elismerte, hogy ennek létrehozása egy kicsit bonyolultabb ügy lesz, de mindenképpen lesz egy légi koalíciójuk, mert szükségük van vadászgépekre és drónokra. Ezek kellenek ahhoz, hogy a háború idejét lerövidítsék, a lehető legtöbb ember életét mentsék meg, és megállítsák Oroszország terjeszkedését. Podoljak szerint 2025-től lehet beszélni az Európai Unióhoz való csatlakozásról. Podoljak tavaly októberben a Telexnek is adott interjút.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!