Thatcher bukása óta nem látott sztrájkhullámot és az orosznál is gyengébb növekedést hoz a brexit

Legfontosabb

2023. február 2. – 00:04

Thatcher bukása óta nem látott sztrájkhullámot és az orosznál is gyengébb növekedést hoz a brexit
Rishi Sunak brit miniszterelnök beszél egy kérdezz-felelek órán az északnyugat-angliai Lancashire megyében lévő Morecambe-ban, 2023. január 19-én – Fotó: Owen Humphreys / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Természetesen túlzás lenne párhuzamot vonni a brexitpárti brit konzervatívok és az újabban az európai uniós tagsággal és Magyarország gazdasági-politikai orientációjával kapcsolatban mosolygós, nem is úgy gondoltam típusú nagyotmondásokba keveredő Orbán Viktor miniszterelnök között, de azért vannak retorikai hasonlóságok.

A brit konzervatívok is azzal indokolták a kilépést, hogy a brüsszeli bürokraták elnyomják a brit szuverenitást, és azt ígérték, hogy a brexittel a „globális Britannia” majd egy európai Szingapúr mintájára, blokkon kívül, szabadon kereskedik Kínával, az Egyesült Államokkal, és mindenki mással.

Közel hét évvel a brexitnépszavazás és több mint két évvel az Európai Unió formális elhagyása után a megénekelt aranykor nemhogy nem valósult meg, az Egyesült Királyság (a brüsszeli bürokraták és a liberális közgazdászok figyelmeztetéseinek megfelelően) leszakadóban van Nyugat-Európától és a fejlett világ többi államától.

Az Egyesült Királyság a hét nagy fejlett gazdaság, a G7 egyetlen olyan tagja, amely 2022 végére nem érte el a 2019-es, a koronavírus-járvány előtti kibocsátását: tavaly ősszel még mindig 0,8 százalékkal a 2019-es negyedik negyedéves GDP-érték alatt voltak, miközben még az olyan lesajnált helyek is pluszba kerültek, mint Japán, Olaszország, vagy az orosz gáz elapadásával megvert Németország.

A jelenlegi kilátások szerint az olló 2023-ban csak nyílni fog ezen a téren a Brit-szigetek és a többi fejlett ország között.

A Nemzetközi Valutaalap keddi értékelése szerint az Egyesült Királyság lesz az egyetlen a világ nagy gazdaságai közül, amelyik visszaesésre számíthat 2023-ban. Ez azt jelenti, hogy a brit kilátások még a szankciókkal agyonvert orosz gazdaságénál is gyengébbek, utóbbi ugyanis egy százalékkal bővülhet idén az IMF szerint, miközben előbbi 0,5 százalékos csökkenésre számíthat.

A brit kormány saját költségvetési ellenőrzési hivatala pedig egy tavalyi elemzésében azt jósolta, hogy a következő két évben a brit háztartások reáljövedelme 7 százalékkal csökken majd, ami a legsúlyosabb visszaesés, amióta 1956-ban elkezdték vezetni az erre vonatkozó statisztikákat.

Bár Rishi Sunak miniszterelnök és pénzügyminisztere azt ígéri, hogy növekedési tervük hamarosan új pályára állítja az országot, a statisztikák növekvő problémákat jeleznek. A Konzervatív Párt támogatottságának összeomlása és a brexittel kapcsolatos csalódottság társadalmi növekedése alapján a nép sem nagyon hisz a toryknak; sőt az utóbbi időben három évtizede nem látott sztrájkhullám kezdődött, ami szerdán új tetőpontjához ért.

Oktatási dolgozók London központjában, a tanárok először sztrájkolnak a fizetés és a munkakörülmények miatt, csatlakozva százezer köztisztviselőhöz – Fotó: Toby Melville / Reuters
Oktatási dolgozók London központjában, a tanárok először sztrájkolnak a fizetés és a munkakörülmények miatt, csatlakozva százezer köztisztviselőhöz – Fotó: Toby Melville / Reuters

Megjött a számla

Az IMF szerint miközben az eurózóna gazdaságai „meglepően jól ellenálltak” a nehézségeknek, az Egyesült Királyságot számos dolog visszahúzza.

  • A brit fogyasztókat és vállalatokat a kontinentális Európánál is érzékenyebben érintették a magas energiaárak.
  • A brit jegybank kényszerű – részben az előző kormányfő, Liz Truss rövid, de súlyos ámokfutásának helyrehozása érdekében meghozott – kamatemelései miatt jelentősen megnőttek a jelzálogadósok terhei.
  • Míg Európában a koronavírus-járvány lecsengése után ismét felpezsdült a munkaerőpiac, addig Nagy-Britanniában nem, nagyrészt mert a brexit óta jóval kevesebb külföldi munkavállaló érkezik az országba.

A Bloomberg Economics elemzői januárban évi százmilliárd fontra (kb. 44 ezer milliárd forint) becsülték a közvetlenül a brexithez köthető költségeket. E szerint az elemzés szerint ma a brit gazdaság kibocsátása nagyjából négy százalékkal kisebb ahhoz képest, mintha az EU-ban maradtak volna. A G7 átlagához képest 19 százalékkal alacsonyabb mértékben nőtt a brit beruházások értéke a brexitnépszavazás óta, és a formális kilépés, azaz 2020 eleje óta 370 ezren hiányoznak a munkaerőpiacról – nagyrészt az uniós munkavállalók elmaradása miatt. A munkaerőhiány pedig rövid távon növeli az inflációs nyomást, hosszú távon pedig visszafogja a gazdaság növekedési potenciálját.

Tavaly hasonló számokat hozott ki a Centre for European Reform nevű agytröszt egy kutatója is, aki huszonkét, hasonló fejlettségű országhoz hasonlította a brit gazdasági mutatók változását. Szerinte a brit GDP 5,5, a beruházások értéke 11, az áruexport 7 százalékkal alacsonyabb annál, mintha elmaradt volna a brexit sokkja.

Bár a kereskedelmi adatokban a brexit utáni első időszak visszaesése után konszolidálódott a helyzet, az uniós kilépés hatása itt is tartós gondokat okoz. Az Egyesült Királyságban magas az EU-ba exportáló kis- és középvállalkozások aránya, amelyeknek relatíve nagyobb költségeket jelent a kilépéssel járó plusz adminisztráció, mondta az S&P elemzője a Reutersnek.

Azt persze az összes elemző elismeri, hogy ezek nem egzakt számok, csak közelítések: nem lehet teljesen pontosan megmondani, hogy a brit gazdasági jelenségek közül melyik pontosan milyen mértékben köthető a brexithez, illetve az is legfeljebb egy becslés, hogy mi történt volna, ha a britek bent maradnak.

Ugyanakkor az 2023 elejére világos, hogy az Egyesült Királyság a kilépés óta lemaradóban van Nyugat-Európához és az Európán kívüli nagy fejlett gazdaságokhoz képest is.

Elemzők pedig azt is kiemelik, hogy ezek a negatív hatások gyorsabban érkeztek a vártnál: a korábbi értékelések arról szóltak, hogy a kilépés negatív hatásai lassabban és kevésbé látványosan lesznek érezhetők.

A Bloomberg egy másik elemzése szerint a brexit óta a brit társadalom vagyoni szétszakadása sem állt meg, sőt a leszakadás mértéke erősebb azokon a területeken, amelyek 2016-ban a brexitre szavaztak. A brexitpártiság eleve a rosszabb gazdasági és társadalmi helyzetű helyekre volt jellemző, és a szavazás óta az olló tovább nyílt London és más gazdagabb helyek, valamint a brexitre voksoló rozsdaövezetek között.

A Coventry Élelmiszerbank központjában adományokból élelmiszercsomagokat állítanak össze a dolgozók, 2023. január 23-án. A csomagokat azoknak a rászorulóknak adják majd át, akik megélhetési gondjaik miatt utalványt kaptak az élelmiszerbanktól – Fotó: Oli Scarff / AFP
A Coventry Élelmiszerbank központjában adományokból élelmiszercsomagokat állítanak össze a dolgozók, 2023. január 23-án. A csomagokat azoknak a rászorulóknak adják majd át, akik megélhetési gondjaik miatt utalványt kaptak az élelmiszerbanktól – Fotó: Oli Scarff / AFP

Boris Johnson akkori, brexitpárti miniszterelnök a 2019-es választás előtt azt ígérte, hogy a kormány az infrastruktúra fejlesztésével, az elhanyagolt közszolgáltatások javításával és munkahelyteremtéssel új életet lehel a leszakadó területekbe. Ebből – Johnson sok más ígéretéhez hasonlóan – nem sok lett.

Várjátok ki, mégis jó lesz!

A konzervatív kormány ennek ellenére kitart a régió vízió mellett, miszerint a kezdeti nehézségek ellenére a brexit nyomán nemsokára eljön a kánaán, vagy legalábbis a növekedés. Jeremy Hunt pénzügyminiszter a múlt héten kikelt a brit leszakadásról szóló narratíva ellen, és azt ígérte, a kormány növekedési terve, amely egyebek mellett a zöldtechnológiák kutatás-fejlesztésének támogatását és a „fejlett feldolgozóipar” bevonzását ígéri, hamarosan berúgja a brit gazdaság motorját. „A növekedési tervünket a brexit tette lehetővé”, mondta a Bloomberg londoni székházában a múlt héten.

Rishi Sunak kormányfő szintén elutasította, amikor az üzleti lobbi az európai uniós kereskedelmi hozzáférés és a bevándorlási szabályok javítását kérte a kormánytól. „Az én vezetésem alatt az Egyesült Királyság nem fog olyan kapcsolatra törekedni az Európai Unióval, amely az EU-s jogszabályok betartásán alapul”, mondta, ezzel kizárva a jelenlegi brit–uniós kapcsolat közelítéséről szóló igényeket.

Sunak – elődjeihez hasonlóan – azt hangoztatta, hogy országa csak a szuverén szabályozással lehet versenyképes a jövőt jelentő szektorokban. Eddig ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy létesítettek egy tucatnyi szabadkereskedelmi övezetet, amelyben adómentesen és lazább szabályok mellett lehet üzletelni, valamint a londoni pénzügyi szektor befektetési szabályozásán is lazítottak, hogy ezzel több tőkét vonzzanak az alacsony beruházási rátától szenvedő országba.

A dereguláció egyébként is ezerrel pörög. A kormány hivatalos célja, hogy 2023 végére kiirtsa az összes uniós törvénymaradványt a brit jogrendszerből, bár ehhez az év végéig még legalább 3700 darab, 400 szakterületet érintő jogszabályt kell eltörölni. Ez a vállalati lobbi, szakszervezetek, környezetvédők és jogászok szerint is irreális és destruktív – egyúttal pedig

jelzi, hogy a kormányt inkább a brexit körüli retorikai felhajtás érdekli, mint a gazdasági racionalitás.

A hivatalból optimista kormányon túl egyes brexitpárti közgazdászok is kitartanak amellett, hogy a fellendülés majd ezután jön még, és az átmenet problémái után valóban szárnyalni fog Nagy-Britannia. Gerard Lyons, Boris Johnson egy korábbi gazdasági tanácsadója a Reutersnek arról beszélt, hogy az Egyesült Királyság problémáinak jó része, például a beruházások alacsony aránya, a brexit előttre datálódik, és a mostani helyzet nem a kilépés számlájára írható.

Azt is kiemelik, hogy a dolgozó britek aránya még mindig magasabb, a munkanélküliség pedig alacsonyabb, mint a legtöbb európai országban, azaz messze nem összeomlásról van szó. A más országokkal való összehasonlítások pedig szerintük értelmetlenek, mert az Egyesült Királyság a brexittől függetlenül is számos egyedi problémával néz szembe.

A rózsás tervekkel szemben ugyanakkor felmerül, hogy a britek a Sunak által hangoztatott zöldtechnológia és okos-feldolgozóipar terén is elég erős versenyhátrányban vannak: az utóbbi években az Európai Unió és az Egyesült Államok is százmilliárdos támogatási programokat jelentett be ezeken a területeken, amivel London az üzleti lobbi félelmei szerint nem tud ringbe szállni.

Jönnek a sztrájkok

A brit nép ugyanakkor a jelek szerint lassúnak tartja a brexit állítólagos gyümölcseinek beérését. Szerdán a brit szakszervezetek szövetsége több százezer – egyes becslések szerint közel félmillió, habár a végső számok valószínűleg elmaradtak ettől – tanárt, vasutast, tűzoltót és más közszolgát érintő sztrájkot hirdetett, részben egy, a sztrájkjogot korlátozó törvénytervezet, részben a béremelések elmaradása és a megélhetési helyzet romlása miatt.

Hoppon maradt utasok beszélgetnek vasúti dolgozókkal a sztrájk miatt lezárt Paddington vasútállomás előtt, Londonban, 2023. január 12-én – Fotó: Justin Tallis / AFP
Hoppon maradt utasok beszélgetnek vasúti dolgozókkal a sztrájk miatt lezárt Paddington vasútállomás előtt, Londonban, 2023. január 12-én – Fotó: Justin Tallis / AFP

Angliában és Walesben több mint százezer tanár sztrájkol, miután a kormány csak 5 százalékos béremelést ígért a 10 százalék fölötti infláció mellett. A tanárok szakszervezete szerint 2010 óta reálértéken 23, az Institute for Fiscal Studies nevű agytröszt szerint átlagosan 11 százalékkal csökkent a tanárok jövedelme, ami miatt egyre többen hagyják el a pályát, és egyre kevesebben választják – tavalyhoz képest idén 20 százalékkal esett a tanári tanulmányokat kezdők száma a felsőoktatásban.

A munkabeszüntetések már hónapok óta tartanak, mentőktől nővérekig számos szakmai tagjai tiltakoznak jó ideje. A vasutasok, busz- és metróvezetők sztrájkja pedig februárban is folytatódik.

A hivatalos adatok alapján a munkabeszüntetés miatt kiesett munkanapokat tekintve az 1990-es évek fordulója – Margaret Thatcher kormányfő bukásának időszaka – óta nem volt annyi sztrájk, mint tavaly november óta.

A brexit és a Konzervatív Párt regnálásának ballépései miatt a munkások távlati kilátásai sem fényesek. A társadalom elöregedése és a 2010 utáni konzervatív vezetés alatt csökkenő állami ráfordítások miatt az állami egészségbiztosítás válságos helyzet felé tart, amelynek elkerülése Sunak legfőbb feladata lesz a 2024-es választásokig.

Bár a korábbi tervek arról szóltak, hogy az uniós kilépés utáni deregulációnak köszönhetően fellendül majd az egyébként valóban alacsony lángon égő brit ipar, annak egyik régi zászlóshajója, az autóipar a legyártott járművek száma alapján 1956 óta a legrosszabb évét zárta tavaly: míg a brexit előtti években stabilan több mint másfél millió kocsi gördült le a brit gyártósorokról, 2022-ben csak 775 ezer. A brit autóipar nincs felkészülve az elektromos átállásra, és a szektor globális átalakulása csökkentette az ország szerepét az ellátási láncokban.

De a tőkés rétegek alsóbb részére is eljutott az uniós kilépés hagyatéka. A munkaerőhiány különösen érzékenyen érintette a mezőgazdaságot, ahol egy országos felmérés szerint a farmerek több mint fele volt kénytelen visszafogni a termelését, és 40 százalékuk nem tudta betakarítani a teljes termést. Jellemző, hogy a brit mezőgazdászok most arra panaszkodnak a New York Timesnak, hogy a helyben született lakosság – hogy, hogy nem – a keleti uniós polgárokkal ellentétben nem szeret kora reggel mezőgazdasági idénymunkát végezni.

Nem népszerű

Az utóbbi időben számos olyan felmérés is napvilágot látott, amely alapján a britek egyre nagyobb aránya megbánta a brexitet. Azonban az adatok mélyére ásva az látszik, hogy ennél valamivel összetettebb a kép: azok a demográfiai csoportok – jellemzően az idősebbek –, amelynek tagjai 2016-ban is a brexitet támogatták, nem nagyon változtatták meg a véleményüket, míg azokban a csoportokban, amelyek már a népszavazás idején is rossz ötletnek tartották a kilépést – jellemzően a fiatalabbak –, tovább nőtt a brexitet elutasítók száma. Szintén erős a brexit elutasítottsága azok között, akik 2016-ban még nem szavazhattak, de azóta betöltötték a 18-at.

Azaz bár valószínűsíthető, hogy sokan valóban megváltoztatták a véleményüket a brexitről, a kilépés csökkenő népszerűségét mérő felmérések részben a demográfiai helyzet alakulásából fakadnak. Ezzel együtt a közvélemény nem is teljesen konzisztens: a Guardian összesítése alapján az EU-n kívüli lét támogatottsága 2021 tavaszán és nyarán volt a legmagasabb, 53–54 százalék között, amikor már bőven látszott, hogy gazdaságilag nem jött be a dolog. Azóta ez az arány 41,5 százalékra csökkent, és pusztán a demográfiai tendenciák alapján ez vélhetően így is marad.

Ez a kormány és a kormányfő megítélésén is meglátszik.

Rishi Sunak tavaly októberi hatalomra jutása óta ugyan hat pontot csökkent a kormánypárt – a toryk körüli ügyek sem értek véget, vasárnap adójogi kihágás miatt menesztette Sunak a Konzervatív Párt elnöki tisztségéből Nadhim Zahawit – és az ellenzéki Munkáspárt közti népszerűségi szakadék, ám még mindig hatalmas: a Politico átlaga szerint 48–27-re megy a baloldal, dacára annak, hogy nem lehet őket túlzott politikai kreativitással vádolni. A YouGov felmérései alapján pedig a Sunak munkájával elégedetlenek aránya idén januárban 56 százalék volt, míg az elégedetteké csupán 26 százalék.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!