Rakétákkal fenyegette meg Putyin Boris Johnsont

2023. január 30. – 07:35

Másolás

Vágólapra másolva

„Boris, nem akarlak bántani, de ezt egy rakétával alig egy perc alatt meg lehet tenni” – a volt brit kormányfő szerint ezt mondta neki telefonon Vlagyimir Putyin, néhány héttel azelőtt, hogy az orosz elnök elindította volna az Ukrajna elleni támadást 2022. február 24-én.

Boris Johnson a BBC-nek idézte fel a telefonbeszélgetést, amelyben megpróbálta lebeszélni Putyint a háború elindításáról. Kormányfőként arról győzködte, hogy a támadás katasztrófa lenne Oroszország számára is, és végeredményben a NATO Oroszországgal határos vonalán csak a katonai szövetség erejének növeléséhez vezetne. Elmondta, hogy Ukrajna a belátható jövőn belül nem lesz a NATO tagja. Ezt egyébként Putyin általánosságban többször idézte a NATO-tól olyan ígéretként, amellyel Oroszország semmire sem megy, hiszen nem belátható jövőn belül, hanem sosem hajlandó elfogadni Ukrajna csatlakozását a NATO-hoz.

A Kreml hétfőn visszautasította Boris Johnson állítását, és hazugsággal vádolta meg a volt brit kormányfőt, írja a SkyNews Dmitrij Peszkovra, a Kreml szóvivőjére hivatkozva. „Nem volt rakétákkal való fenyegetés. Ez vagy szándékos hazugság – tehát meg kell kérdezni Johnson urat, hogy miért döntött úgy, hogy így fogalmaz –, vagy tudattalan hazugság volt, és valójában nem értette, hogy Putyin miről beszélt vele” – idézte Peszkovot a csatorna. A Kreml szóviője szerint Putyin azt mondta Johnsonnak, hogy ha Ukrajna csatlakozik a NATO-hoz, az azt jelenti, hogy az Oroszország határai közelében elhelyezett amerikai vagy NATO-rakéták percek alatt elérhetik Moszkvát.

Johnson szerint az őt illető rakétafenyegetés inkább arra szolgált, hogy tárgyalást kezdhessenek azokról a feltételekről, amelyeket a Kreml még 2021 végén fogalmazott meg – ebben többek között azt követelte az orosz vezetés, hogy a NATO vonja vissza katonai infrastruktúráját az 1997-es állapotnak megfelelően. Ezzel Közép-Európa, így Magyarország NATO-tagságát is kiüresítette volna.

Néhány nappal a telefonbeszélgetés után a brit védelmi miniszter látogatott Moszkvába, ahol az orosz fél ugyan közölte, hogy nem tervezi Ukrajna megtámadását, valójában azonban mindkét fél számára nyilvánvaló volt, hogy ez hazugság. Ben Wallace szerint valójában épp abban volt az erődemonstráció lényege, hogy „hazudok neked, és tudom, hogy ezt te is tudod, de mégis hazudok”. Wallace így már azzal jött el Moszkvából, hogy Ukrajna orosz megtámadása elkerülhetetlen – összegzett a BBC.

Wallace felidézte az orosz vezérkari főnök, Valerij Geraszimov hozzá intézett szavait: „Többé nem alázhatnak meg minket” – ami megint csak burkolatlan nyilatkozat volt a közelgő háborúra vonatkozóan.

Ez nem sokkal később be is következett. Johnson elmondása szerint rögtön beszélt Volodimir Zelenszkijjel, akinek felajánlotta, hogy biztonságos helyre juttatja, ám az ukrán elnök ezt visszautasította. „Hősiesen ott maradt, ahol akkor volt.”

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!