Az úttesthez ragasztották magukat a klímaaktivisták a hágai autópályán

2023. január 29. – 18:07

Másolás

Vágólapra másolva

Mindkét irányban lezárták a Hágába vezető A12-es autópályát szombat délután az Extinction Rebellion aktivistái. A fosszilis tüzelőanyagok kormányzati támogatása ellen tiltakozva néhányan az úttestre ragasztották vagy egymáshoz láncolták magukat. A rendőrség láncfűrésszel választotta el őket, és állítólag kóla segítségével oldotta fel a ragasztást.

Fotó: Marco De Swart / AFP Fotó: Marco De Swart / AFP
Fotó: Marco De Swart / AFP

Több mint ezren városon át vezető autópálya aluljárója felett támogatták a blokádot – írja az MTI. A rendőrség kora délután kezdte meg a tüntetők eltávolítását, a letartóztatottakat buszokkal vitték el, és sportcsarnokokban helyezték el őket.

A nu.nl cikke szerint összesen 768 tüntetőt tartóztattak le.

Az autópályát csak vasárnap kora reggel nyitották meg, miután az utolsó, oszlopra felmászott aktivistát is eltávolították a helyszínről.

Fotó: Marco De Swart / AFP Fotó: Marco De Swart / AFP
Fotó: Marco De Swart / AFP

Az Extinction Rebellion Twitter-oldalán azt írták, hogy a hatóságok „aránytalan erőbevetéssel” léptek fel a tüntetők ellen, és négy újságírót is letartóztattak. A hatóságok szerint a sajtó munkatársait letartóztatásuk után a „lehető leghamarább” elengedték. A rendőrség közleménye szerint a letartóztatások „csendesen és békésen zajlottak”, jelenleg folyik az őrizetbe vett emberek azonosítása. Az Amnesty International ugyanakkor úgy látja, több esetben azonban nem volt világos, hogy a tüntetőket milyen alapon vitték el a rendőrök.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!