74 éves férfi küldhette a madridi ukrán nagykövetségen robbant levélbombát

2023. január 25. – 15:30

74 éves férfi küldhette a madridi ukrán nagykövetségen robbant levélbombát
Spanyol rendőrök a madridi ukrán nagykövetség előtt 2022. november 30-án, a levélbomba robbanása után – Fotó: Oscar Del Pozo / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A spanyol rendőrség szerdán őrizetbe vett egy 74 éves férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy novemberben hat levélbombát küldött szét, amelynek címzettjei között a kormányfő, a védelmi miniszter és több nagykövetség is szerepelt, írta az MTI.

A belügyminisztérium által megerősített sajtóinformáció szerint a nyugdíjas férfit az észak-spanyolországi Miranda de Ebro településen fogták el, a házkutatás jelenleg is zajlik.

A spanyol állampolgárságú férfi, aki nyugdíjazása előtt Vitoria város önkormányzatnak alkalmazásában állt, feltehetően egyedül követte el tettét, nincs ismert kötődése semmilyen radikális csoporthoz.

A hatóságokat a levélbombákon található bélyeg vezette nyomra – írta az El País című napilap. A hat levélbomba közül egy robbant fel, könnyebben megsebesítve a madridi ukrán nagykövetség egyik alkalmazottját.

Négyet már a rendőrség robbantott fel ellenőrzött körülmények között, miután a hagyományos postai úton kézbesített küldemények fennakadtak az intézmények biztonsági ellenőrzésein. Egyet azzal a céllal hatástalanítottak, hogy a tartalmát a szakértők megvizsgálhassák. A levélbombák miatt november végén megerősítették a spanyolországi közintézmények és a diplomáciai képviseletek védelmét.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!