Ferenc pápa szerint a homoszexualitás nem bűncselekmény

2023. január 25. – 12:54

Másolás

Vágólapra másolva

Ferenc pápa bírálta azokat a törvényeket, amelyek a homoszexualitást bűnnek minősítik, és azt mondta: Isten minden gyermekét ugyanúgy szereti. A pápa felszólította az ezen törvényeket támogató katolikus püspököket, hogy fogadják el az LMBTQ-embereket az egyházban, írja az AP hírügynökség.

A pápa az AP-nek adott interjújában úgy fogalmazott: homoszexuálisnak lenni nem bűncselekmény. Azt mondta, hogy vannak olyan katolikus püspökök, akik támogatják azokat a törvényeket, amelyek kriminalizálják a homoszexualitást vagy diszkriminálják az LMBTQ-közösséget, és elismerte, hogy korábban ő maga is a „bűn” kifejezéssel utalt erre a kérdésre, de ez alatt nem az igazságszolgáltatásban használatos kifejezést értette.

„Ezeknek a püspököknek meg kell térniük” – mondta, utalva a melegellenes törvényeket pártoló püspökökre, hozzátéve, hogy „gyengédséget kell tanúsítaniuk, ahogy Isten is mindannyiunk iránt tanúsított”.

A The Human Dignity Trust szerint világszerte mintegy 67 ország vagy joghatóság kriminalizálja az azonos neműek közös beleegyezésén alapuló szexuális tevékenységet, amelyek közül 11 ki is szab vagy kiszabhat halálbüntetést érte. Szakértők szerint még az is hozzájárul az LMBTQ-közösséggel szembeni zaklatáshoz és erőszakhoz, ha ezeket a törvényeket végül nem érvényesítik.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete rendszeresen felszólítja az országokat a homoszexualitást kriminalizáló törvények megszüntetésére, arra hivatkozva, hogy ezek sértik a magánélethez és a megkülönböztetés-mentességhez való jogot, illetve megsértik az országok azon nemzetközi jog szerinti kötelezettségeit is, hogy kötelesek minden ember emberi jogait védeni, függetlenül azok szexuális irányultságától vagy nemi identitásától.

Ferenc pápa azt mondta, hogy ezen törvények ellen a katolikus egyháznak dolgoznia kell. A katolikus egyház katekizmusát idézte: a melegeket üdvözölni és tisztelni kell, és nem szabad marginalizálni vagy diszkriminálni őket. Azt viszont szintén kijelentette, hogy az egyház szerint bűn a homoszexualitás, de ugyanabban az értelemben, ahogy bűn az is, ha nem jótékonykodnak egymással az emberek.

Bár a pápa valóban haladóbb szellemű, mint elődjei, a katolikus LMBTQ-közösség bírálta a Vatikán doktrínahivatalának 2021-es rendelete miatt, amely szerint az egyház nem áldhatja meg az azonos neműek szakszervezeteit, „mert Isten nem áldhatja meg a bűnt”.

A Vatikán 2008-ban nem volt hajlandó aláírni azt az ENSZ-nyilatkozatot, amely a homoszexualitás dekriminalizálását szorgalmazta, mert kifogásolta, hogy a szöveg túlmutat az eredeti kereteken, és problémásnak találta a nyelvezetet a „szexuális irányultságról” és a „nemi identitásról”. A Vatikán akkori közleményében arra buzdította az országokat, hogy kerüljék el a melegekkel szembeni „igazságtalan diszkriminációt”, és szüntessék meg velük szembeni agressziót.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!