Bulgáriában járt az osztrák kancellár, de nem változott a véleménye a schengeni bővítésről

2023. január 24. – 09:28

Bulgáriában járt az osztrák kancellár, de nem változott a véleménye a schengeni bővítésről
Karl Nehammer osztrák kancellár (középen) Rumen Radev bolgár elnökkel (balra) kereste fel a török-bolgár határt hétfőn – Fotó: Nikolay Doychinov / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Karl Nehammer osztrák kancellár továbbra is új kerítés építését kéri a bolgár-török határon, miután Rumen Radev elnökkel terepszemlét tartott. A bolgár elnök szerint „nem helyes”, hogy Bulgária és Románia nem része a schengeni övezetnek.

Bulgáriai látogatása után Karl Nehammer következtetése az volt, hogy új kerítés építésére van szükség a bolgár-török határon, amit európai uniós forrásokból kellene finanszírozni. „Itt őrzik a bolgár-török határt, de valójában az osztrák határt is. A mai látogatásom célja az volt, hogy megmutassam az Európai Bizottságnak, milyen nehéz itt az európai határ őrzése” – idézte az osztrák kancellárt a Digi24.ro.

A bolgár-török határon 2015-ben épült kerítés, de Nehammer szerint már nem látja el megfelelően a funkcióját.

„Az a tény, hogy Schengen nem működik teljes mértékben Közép-Európában, és hogy a régió országai között ellenőrzéseket vezettek be, nem jelenti azt, hogy Bulgáriának és Romániának Schengenen kívül kellene maradnia” – mondta Rumen Radev bolgár elnök.

Románia újrakezdte a tárgyalásokat

Bogdan Aurescu román külügyminiszter hétfőn az EU-tagállamok külügyminisztereinek brüsszeli tanácskozásán vett rész, ez alkalomból több külügyminiszterrel folytatott kétoldalú megbeszélést Románia schengeni csatlakozásáról.

A román külügy tájékoztatása szerint a holland külügyminiszter megerősítette, hogy országa támogatja Románia schengeni csatlakozását, és megismételte, hogy a december 8-i szavazás nem Románia, hanem csak Bulgária ellen irányult, írta az Agerpres. Ugyanakkor jelezte, hogy aktívan részt fog venni a Románia csatlakozását célzó európai szintű megoldás kialakításában.

Bogdan Aurescu tájékoztatta holland hivatali kollégáját az osztrák féllel való tárgyalás jelenlegi stádiumáról. Felidézte Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszterrel folytatott davosi beszélgetését, amelyre a Világgazdasági Fórum adott alkalmat, valamint Bukarest arra vonatkozó döntését, hogy egy hónapos szünet után visszaküldi szolgálati helyére Románia ausztriai nagykövetét. Ez a gesztus egyrészt azt jelzi, hogy Románia az európaiság szellemében kíván együttműködni, másrészt azt, hogy konstruktív párbeszéd újraindítását várja el az osztrák féltől – mondta a román diplomácia vezetője.

Annalena Baerbock német külügyminiszter szintén megerősítette, hogy országa határozottan támogatja Románia mielőbbi csatlakozását a schengeni övezethez. Hasonlóan nyilatkozott hétfőn Antonio Tajani olasz, illetve Hadja Lahbib belga külügyminiszter is.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!