Bulgáriában járt az osztrák kancellár, de nem változott a véleménye a schengeni bővítésről

2023. január 24. – 09:28

Bulgáriában járt az osztrák kancellár, de nem változott a véleménye a schengeni bővítésről
Karl Nehammer osztrák kancellár (középen) Rumen Radev bolgár elnökkel (balra) kereste fel a török-bolgár határt hétfőn – Fotó: Nikolay Doychinov / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Karl Nehammer osztrák kancellár továbbra is új kerítés építését kéri a bolgár-török határon, miután Rumen Radev elnökkel terepszemlét tartott. A bolgár elnök szerint „nem helyes”, hogy Bulgária és Románia nem része a schengeni övezetnek.

Bulgáriai látogatása után Karl Nehammer következtetése az volt, hogy új kerítés építésére van szükség a bolgár-török határon, amit európai uniós forrásokból kellene finanszírozni. „Itt őrzik a bolgár-török határt, de valójában az osztrák határt is. A mai látogatásom célja az volt, hogy megmutassam az Európai Bizottságnak, milyen nehéz itt az európai határ őrzése” – idézte az osztrák kancellárt a Digi24.ro.

A bolgár-török határon 2015-ben épült kerítés, de Nehammer szerint már nem látja el megfelelően a funkcióját.

„Az a tény, hogy Schengen nem működik teljes mértékben Közép-Európában, és hogy a régió országai között ellenőrzéseket vezettek be, nem jelenti azt, hogy Bulgáriának és Romániának Schengenen kívül kellene maradnia” – mondta Rumen Radev bolgár elnök.

Románia újrakezdte a tárgyalásokat

Bogdan Aurescu román külügyminiszter hétfőn az EU-tagállamok külügyminisztereinek brüsszeli tanácskozásán vett rész, ez alkalomból több külügyminiszterrel folytatott kétoldalú megbeszélést Románia schengeni csatlakozásáról.

A román külügy tájékoztatása szerint a holland külügyminiszter megerősítette, hogy országa támogatja Románia schengeni csatlakozását, és megismételte, hogy a december 8-i szavazás nem Románia, hanem csak Bulgária ellen irányult, írta az Agerpres. Ugyanakkor jelezte, hogy aktívan részt fog venni a Románia csatlakozását célzó európai szintű megoldás kialakításában.

Bogdan Aurescu tájékoztatta holland hivatali kollégáját az osztrák féllel való tárgyalás jelenlegi stádiumáról. Felidézte Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszterrel folytatott davosi beszélgetését, amelyre a Világgazdasági Fórum adott alkalmat, valamint Bukarest arra vonatkozó döntését, hogy egy hónapos szünet után visszaküldi szolgálati helyére Románia ausztriai nagykövetét. Ez a gesztus egyrészt azt jelzi, hogy Románia az európaiság szellemében kíván együttműködni, másrészt azt, hogy konstruktív párbeszéd újraindítását várja el az osztrák féltől – mondta a román diplomácia vezetője.

Annalena Baerbock német külügyminiszter szintén megerősítette, hogy országa határozottan támogatja Románia mielőbbi csatlakozását a schengeni övezethez. Hasonlóan nyilatkozott hétfőn Antonio Tajani olasz, illetve Hadja Lahbib belga külügyminiszter is.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!