Románia visszaküldi Bécsbe ausztriai nagykövetét

2023. január 19. – 16:07

Másolás

Vágólapra másolva

Klaus Iohannis államfő csütörtökon Ausztria elnökével, Alexander Van der Bellennel tárgyalt telefonon. Az osztrák fél kezdeményezésére indított tárgyaláson a román államfő közölte hivatali kollégájával, hogy visszaküldi Bécsbe Románia nagykövetét, mintegy kimutatva „Románia nyitottságát a konstruktív megoldások megtalálása és a dinamikus párbeszéd elősegítése érdekében” – közölte az államelnöki hivatal.

Emil Hurezeanu nagykövetet 2022. december 9-én „egyeztetésekre” rendelték haza Ausztriából, miután az osztrákok megvétózták Románia schengeni csatlakozását. A diplomáciai szokásjog szerint a nagykövet hazarendelése olyan politikai gesztus, amellyel hangsúlyozni kívánják az ország határozott ellenvetését egyes országok magatartásával szemben, ugyanakkor jelzésértékű a diplomáciai kapcsolatok szintjének csökkentésére irányuló szándék szempontjából.

A két államfő csütörtöki egyeztetésekor Klaus Iohannis kifejtette: Ausztria vétója csalódást okozott a román állampolgárokban. Az államfő szerint a gesztus azért is nehezen értelmezhető, mert nem tükrözi a két ország között fennálló viszonyokat és nem a valós tükröt adja az illegális migrációval kapcsolatos problémákról.

Éppen ezért Iohannis arról biztosította hivatali kollégáját, hogy Románia továbbra is hatékonyan fogja védeni az Európai Unió határait, úgy, ahogy eddig is tette.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!