Zacher Gábor szerint az elhízott magyar miniszterelnök példát tudna mutatni az egész országnak, ha elkezdene fogyókúrázni

2023. január 21. – 15:04

Másolás

Vágólapra másolva

Zacher Gábor orvos az RTL Portré című műsorában arról beszélt, hogy Magyarországon nagyon rossz az egészségügyi kultúra, és ezen például sokat változtathatna, ha az ország egy nagyon elhízott vezetője kiállna, és arra biztatna, hogy fogyjunk le 25 kilót.

A Telex összefoglalója szerint az Erdélyben is közismertségnek örvendő toxikológus szakorvos arra is felhívta a figyelmet, hogy a megelőzhető betegségek halálozási rátája Magyarországon a legmagasabb az Európai Unióban.

„Költünk bombás óriásplakátokra több tízmilliót, de arra nincs pénz, hogy prevencióra, megelőzésre költsünk” – mondta Zacher, aki úgy véli, hogy azért nem járunk szűrésekre, mert információhiány van. Ezért halhat meg tízszer annyi nő itthon méhnyakrákban, mint Finnországban.

Az alkoholizmus népbetegség Magyarországon, becslések szerint 800 ezer alkoholista él az országban, Zacher szerint évente 30 ezren halnak meg alkoholtól, és 60-an drogtól. Nagy problémának látja, hogy az alkoholt életérzéshez kötik a magyarok, és a reklámok is ezt sugallják. Az egyetlen megoldást abban látja, ha a felnövő generáció megtanul kulturáltan inni, és a fiatalok megkapják az ehhez szükséges információs és szociális hálót.

Zacher egy másik veszélyeztető tényezőről, az elhízásról is beszélt. Szerinte a magyaroknak az elhízott miniszterelnökünk tudná a legjobb példát mutatni.

„Egy snájdig miniszterelnök mellett ott van a nagyon kövér magyar miniszterelnökünk, ahelyett, hogy példát mutatna” – mondta Zacher, aki szerint, ha az elhízott kormányfő kiállna az emberek elé, és azt mondaná: emberek, fogyjunk le 25 kilót egy év alatt, annak lenne népegészségügyi haszna. Számos komoly betegség megelőzhető lenne ezáltal, ehhez azonban fel kellene vállalni a változást.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!