Az ügyész szerint Alec Baldwin hanyagsága is kellett az operatőrnő halálához

2023. január 20. – 22:23

Az ügyész szerint Alec Baldwin hanyagsága is kellett az operatőrnő halálához
Alec Baldwin a tragédiával végződött Rust című film forgatásán – Fotó: SANTA FE COUNTY SHERIFF'S OFFICE / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Alec Baldwin hanyagsága is szerepet játszott abban, hogy az Oscar-díjas színész filmjének forgatásán halálos lövés érte a film operatőrét – állítja az új-mexikói Santa Fe kerületi ügyésze.

2021-ben Baldwin Új-Mexikóban forgatta Rust című westernfilmjét, amelynek a 64 éves színész a producere is volt. A golyó akkor találta el az ukrajnai születésű Halyna Hutchinst, amikor a fegyver Baldwin kezében volt. A színész úgy tudta, a fegyver üres, ám valójában éles lőszer volt benne. Bár Baldwin szerint ő meg sem húzta a ravaszt, a vizsgálat kimutatta, hogy a fegyver nem magától sült el.

A Santa Fé-i kerületi ügyész, Mary Carmack-Altwies szerint mind Baldwin, mind pedig a fegyverek ellenőrzéséért felelős, 25 éves Hannah Gutierrez-Reed „megszegett minden előírást, amelyet be kell tartani akkor, amikor az ember kezében fegyver van”.

Az operatőrnő halálához az vezetett, hogy voltak olyanok akik „hanyagul jártak el, nem végezték el a munkájukat, nem tartották be a biztonsági előírásokat” – idézte az ügyészt a Guardian.

A vád gondatlanságból elkövetett emberölés. „Nem feltétlenül a börtönbüntetés a cél. Igazságot szeretnék Halyna Hutchinsnak, és elérni, hogy az emberek nézzenek szembe a felelősséggel, amely tetteikkel vagy tétlenségükkel jár.”

Bár Baldwin tagadta, hogy meghúzta volna a ravaszt, Andrea Reeb különleges ügyész szerint az FBI vizsgálata ezt egyértelműen kimutatta. „Ő egy olyan színész, aki legalább negyven fegyveres filmben játszott, és amennyire tudható, meglehetősen gyakorlott volt a fegyverhasználatban. Márpedig ezt a fegyvert nem ellenőrizte sem az ezzel megbízott személy, sem ő, noha ez alapvető előírás.” Reeb szerint Baldwin azt a szabályt is megszegte, hogy nem szegezünk senkire fegyvert, ha a fegyverhasználat nem is cél. Ennek a szabálynak a megszegése éppúgy szerepet játszott a kétgyerekes nő halálában, mint a fegyvermester és a rendezőasszisztens hanyagsága.

Az utóbbi személy, Dave Halls korábban már elismerte felelősségét, és fél év próbaidőt kapott.

Reeb kitért a kérdés elől, hogy börtön illetné-e Baldwint. Szerinte ennek megítélése nem a különleges ügyész feladata, de az ügy feltárása igen, és az is, hogy világossá tegye: pusztán attól, hogy valaki A-listás filmsztár, még nem áll a törvény felett.

Baldwin felelősségének megállapítása azonban nem egyértelmű. A színész az ügyvédje szerint joggal hihette, hogy a fegyverben nincsen lőszer.

A balesetben a 42 éves Hutchins halálát okozó golyótól a film rendezője is megsérült. A fegyver akkor sült el, amikor azt Baldwin a kamera felé tartotta. Joel Souza szerint azonban Baldwin meg volt győződve arról, hogy a fegyver üres. Igaz, a film forgatókönyvében sem utalt semmi arra, hogy az adott ponton Baldwinnak elő kellett volna vennie a fegyvert

A színész szerint a felelősség kizárólag a rendezőasszisztensé és a fegyvermesteré. Hutchins családja pert indított, ám végül Baldwinnal peren kívül megegyeztek, a kártérítés összegét nem hozták nyilvánosságra.

A filmforgatások fegyverhasználati szabályairól itt olvashat bővebben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!