Európa legnagyobb ritkaföldfém-lelőhelyét fedezték fel Svédországban

2023. január 12. – 16:22

Európa legnagyobb ritkaföldfém-lelőhelyét fedezték fel Svédországban
A svéd állami tulajdonú LKAB vasbányájának épülete Svédország legészakibb városában, Kirunában, 2023. jan. 12-én – Fotó: Jonas Ekstromer / TT News Agency / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A svéd állami tulajdonú Luossavaara-Kiirunavaara Aktiebolag (LKAB) bányavállalat csütörtökön jelentette be, hogy felfedezte Európa legnagyobb ritkaföldfém-lelőhelyét. A Kiruna városában, egy vasbánya mellett talált lelőhely több mint egymillió tonna ritkaföldfém-oxidot tartalmaz – írja a Reuters nyomán a Spotmedia.

A ritkaföldfém ásványok számos csúcstechnológiai gyártási folyamathoz nélkülözhetetlenek, és az elektromos járművekben, szélturbinákban, hordozható elektronikai rendszerekben, mikrofonokban és hangszórókban használják őket.

„Ez nemcsak az LKAB, a régió és a svéd emberek számára jó hír, hanem egész Európa és a klíma számára is. Ez Európa legnagyobb ritkaföldfém-lelőhelye, és fontos szerepet játszhat a zöld átmenet szempontjából elengedhetetlenül fontos kritikus nyersanyagok előállításában” – nyilatkozta Jan Mostrom, az LKAB vezérigazgatója. Európában jelenleg nem aknázzák ki a ritkaföldfém-lelőhelyeket, így a régió az importtól függ, a kereslet viszont várhatóan nőni fog az elkövetkező években.

„Az EU Oroszországtól és Kínától való függetlenedése a bányákban kezdődik” – mondta Ebba Busch svéd energiaügyi, gazdasági és ipari miniszter.

Az Európai Bizottság szerint a ritkaföldfémek a régió számára legkritikusabb erőforrások közé tartoznak. A ritkaföldfémek túlnyomó többségét jelenleg Kínában bányásszák.

A svédországi bányászathoz vezető út azonban hosszú. Az LKAB közölte, hogy 2023-ban tervezi a bányászati koncesszió kérelmezését, de hozzátette, hogy legalább 10-15 évbe telik, mire megkezdheti a lelőhely kitermelését és a piacra való szállítást.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!