„Halálos csapda” az orosz katonák számára, hogy nem bírnak lemondani a telefonálásról és a közösségi médiáról

2023. január 10. – 14:57

Másolás

Vágólapra másolva


„Komoly katonai problémának” tartják a szakértők azt, hogy az Ukrajnában harcoló orosz katonák nem képesek megállni, hogy hazatelefonáljanak, illetve hogy posztoljanak a TikTokon, a Snapchaten vagy az Instagramon, írja az eurasiantimes.com nyomán a G4Media. Az ukrán haderő ugyanis be tudja mérni, épp hol tartózkodnak, és pontosan oda tudja irányítani a támadásokat, ahol a legnagyobb kárt okozza.

Példaként megemlítették az ukrán erők szilveszter éjjeli bombatámadását a megszállt donyecki területen fekvő Makiivka orosz katonai támaszpont ellen. A jelentések szerint itt 400 orosz katona halt meg és további 300 megsebesült. Az esetről mindkét harcoló fél beszámolt valamilyen formában, így biztosra vehető, hogy a mobilozó katonák árulták el, hogy pontosan hol állomásoznak.

A jelenség nemcsak az orosz haderő számára jelent problémát, ismertek olyan esetek is, amikor az ukrán katonák telefonjaiból származó árulkodó jelek juttatták előnyhöz az ellenséget. Azonban lényegesen nagyobb fejtörést okoz az orosz vezérkarnak a közösségi média és a telefonálás, mint az ukránnak.

Az orosz hadseregben egyébként a háború kitörése óta próbálják megtiltani a mobilozást, sok esetben el is kobozták a katonák telefonjait, de nem sikerült megakadályozniuk az árulkodó jelek terjedését. Ha saját eszközük nem is volt, az orosz katonák elvették az ukrán foglyok vagy a halottak telefonjait, és azokról szóltak haza vagy posztoltak a közösségi médiába az ellenség számára használható felvételeket.

Tim Blackmore, a kanadai Nyugat-Ontario Egyetem Információs és Médiatudományi Karénak professzora „komoly katonai problémának” nevezte a jelenséget.

„Amikor egy katona bekapcsolja a mobiltelefonját, az olyan, mintha őrségben rágyújtana egy cigarettára. Azonnal láthatóvá válik, és az ellenségnek megteszi azt a szívességet, hogy pontos GPS-koordinátákkal mutatja meg a helyzetét” – mondta.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!