Zelenszkij: Moszkva hazudott a tűzszünetről

2023. január 08. – 15:29

Másolás

Vágólapra másolva

Annak ellenére, hogy Moszkva péntek déltől szombat éjfélig 36 órás tűzszünetet hirdetett az ortodox karácsony alkalmából, legalább hét kelet- és dél-ukrajnai régióból jelentettek támadásokat.

Az oroszok szerint 600 katonát öltek meg egy ukrán laktanyára mért rakétatámadással

Az orosz védelmi minisztérium azt közölte, hogy 600 ukrán katona halt meg rakétatámadásukban, amit egy ukránok által ideiglenesen laktanyának használt épületre mértek, írja a Telex. A közlemény szerint a támadás „bosszú” a szilveszter éjszakai, Makijivka elleni ukrán csapásért, amiben az ukránok szerint 400, az oroszok szerint is majdnem 100 katona halt meg.

A tárca a Telegramon közzétett bejegyzésében azt írta: „Az elmúlt 24 órában az orosz felderítők jelezték és több független csatornán keresztül megerősítették, hogy az ukránok ideiglenes laktanyát hoztak létre Kramatorszk városában. Az egyik épületben több mint 700 ukrán katona tartózkodott, a másikban pedig több mint 600. Rakétatámadásunk következtében több mint 600 ukrán katona vesztette életét”.

Egy halottja és nyolc sebesültje van a bahmuti támadásnak

Egy civil meghalt, nyolcan pedig megsebesültek a Bahmut városát ért orosz ágyúzásban az elmúlt nap folyamán, számolt be Pavlo Kirilenko, a Donyecki régió ukránok által ellenőrzött részének kormányzója vasárnap reggel a Telegramon. Bahmutot hónapok óta intenzíven támadják az orosz csapatok, pedig nem számít fontos stratégiai célpontnak.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint Moszkva nem mondott igazat a tűzszünetről,

mert például Bakhmutban nem volt fegyverszünet. Az elnök szombat esti videójában azt mondta: ma a világ ismét meggyőződhetett arról, hogy Moszkva minden szava hazugság volt. Szerinte ismét bebizonyosodott: a csend, a biztonság és a béke helyreállítását és Oroszország nyomásgyakorlásának megszűntetését csak az orosz megszállók kiűzésével lehet elérni.

Vlagyimir Putyin orosz elnök 36 órás egyoldalú tűzszünetet hirdetett az ortodox karácsony idejére, szombat éjfélig. Ennek ellenére tovább folytatódtak a harcok, amik Kremmina környékén voltak a leghevesebbek.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!