Nyugati elemzők szerint Putyin 36 órás tűzszünete egy trükk része

2023. január 6. – 10:15

Másolás

Vágólapra másolva

Nyugati elemzők szerint a Vlagyimir Putyin orosz elnök által bejelentett 36 órás tűzszünet valószínűleg része annak a trükknek, amellyel azt akarja elérni, hogy Ukrajna ne tűnjön hajlandónak a békére.

Az amerikai székhelyű Institute for the Study of War (ISW) nevű kutatóintézet szerint a bejelentés – amelyet kevesebb mint 24 órával a javasolt tűzszünet előtt tett Putyin – valószínűleg egy „információs művelet, amelynek célja Ukrajna hírnevének rombolása”.

„Putyin észszerűen nem várhatja el Ukrajnától, hogy teljesítse a hirtelen meghirdetett tűzszünet feltételeit, és lehet, hogy azért kérte a tűzszünetet, hogy Ukrajnát úgy állítsa be, mint aki nem engedékeny és nem hajlandó megtenni a tárgyalásokhoz szükséges lépéseket” – áll az ISW jelentésében.

Oroszország hivatalosan azért szólított fel tűzszünetre péntekre és szombatra, hogy a katonák megünnepelhessék az ortodox karácsonyt. Az ISW szerint azonban a 36 órás tűzszünet „aránytalanul előnyös” lenne az orosz csapatok számára, és „kezdené megfosztani Ukrajnát a kezdeményezéstől”. Az ISW elemzése rámutat, hogy a tűzszünet lehetővé tenné az orosz hadsereg számára, hogy pihenjenek, regenerálódjanak, és újra orientálódjanak, hogy aztán újraindítsák a támadó műveleteiket a front kritikus szektoraiban.

Ukrajna visszautasította a tűzszüneti ajánlatot, mondván, addig nem lesz tűzszünet, amíg Oroszország ki nem vonja csapatait Ukrajna területéről.

(Sky News)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!