Rácz András szerint elég nagy baki került a karácsonyi tűzszünetről szóló orosz rendeletbe

2023. január 6. – 21:45

Másolás

Vágólapra másolva

„Ha elolvassuk az ortodox karácsonyi tűzszünetről szóló orosz elnöki rendeletet, úgy tűnik, hogy a szöveg szó szerint tagadja az őszi orosz annexiókat” – írta péntek esti Facebook-bejegyzésében Rácz András Oroszország-szakértő.

A rendelet szövege ugyanis így hangzik Rácz fordításában: „Figyelembe véve Őszentsége Kirill pátriárka kérését utasítom az Oroszországi Föderáció védelmi miniszterét, hogy 2023. január 6. 12:00 és 2023. január 7. 24:00 óra között vezessen be tűzszünetet a felek között Ukrajnában húzódó frontvonal egészén.”

A bökkenő az, hogy jelenleg majdnem az összes frontvonal olyan területeken húzódik, amelyeket Oroszország a saját jogrendszere szerint még szeptember-október folyamán annektált. Viszont az elnöki rendelet szerint ezek Ukrajna részei.

Oroszország hivatalosan azért szólított fel tűzszünetre péntekre és szombatra, hogy a katonák megünnepelhessék az ortodox karácsonyt. Nyugati elemzők szerint ugyanakkor ez egy trükk része.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!