Amerikai és német harcjárműveket is kapnak az ukránok

2023. január 6. – 09:26

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden amerikai elnök és Olaf Scholz német kancellár megállapodtak abban, hogy gyalogsági harcjárműveket küldenek Ukrajnának az Oroszország elleni harcban. A közös bejelentés előtt a két vezető telefonon egyeztetett. „Az Egyesült Államok Bradley gyalogsági harcjárműveket, Németország pedig Marder gyalogsági harcjárműveket kíván Ukrajnának szállítani” – áll a Fehér Ház közleményében.

Mindkét ország kiképzi az ukrán hadsereget a Bradley-k és a Marderek használatára. Azt ugyanakkor nem részletezték, hogy melyikből hány darabot szállítanak. Németország emellett egy Patriot légvédelmi rendszert is szállít Ukrajnának, az Egyesült Államok által a múlt hónapban ígért rendszer mellett – tette hozzá a Fehér Ház.

Felújított Marder gyalogsági harcjárművek a Rheinmetall unterlüssi üzemében 2022. július 14-én – Fotó: Julian Stratenschulte / dpa Picture-Alliance via AFP
Felújított Marder gyalogsági harcjárművek a Rheinmetall unterlüssi üzemében 2022. július 14-én – Fotó: Julian Stratenschulte / dpa Picture-Alliance via AFP

Ukrajna többször is hangoztatta, hogy 600-700 gyalogsági harcjárműre, valamint 300 harckocsira lenne szüksége, hogy hadseregének esélye legyen áttörni a frontvonal mentén egyre jobban megerősödött orosz állásokat. Eddig azonban az Egyesült Államok és Németország óvakodott attól, hogy NATO-szabványú páncélosokat küldjenek Ukrajnába, mert attól tartottak, hogy ezt Oroszország eszkalációként értelmezné.

A nyugati típusú páncélozott járművek szállításáról szóló döntés mindenképp jelentős lépés, még akkor is, ha mindkét ország elállt a tankok küldésétől.

„Ez egy jó döntés” – mondta Robert Habeck német alkancellár és gazdasági miniszter, akinek a minisztériuma zöld utat adott a fegyverexportnak. „A háború kezdete óta folyamatosan bővítettük támogatásunkat a partnereinkkel egyeztetve. Logikus, hogy mi is megtesszük ezt a lépést. Ukrajnának joga van megvédeni magát az orosz támadással szemben, nekünk pedig kötelességünk segíteni” – mondta Habeck.

Franciaország szerdán közölte, hogy növeli a Kijevnek nyújtott katonai támogatását, és meg nem határozott számú AMX-10 RC könnyű páncélozott járművet szállít az ukrán hadseregnek, amely szakértők szerint felderítő szerepkörre és harckocsik támogatására is alkalmas. Kijev a háború kezdete óta mintegy 200 posztszovjet harckocsit kapott kelet-európai országoktól, de az Európában rendelkezésre álló kínálat mostanra már korlátozott.

„A harckocsik potenciálisan döntő fontosságúak, mert nincs más megoldás, ha védekező állásban lévő ellenséges alakulatokat akarunk megtámadni. A gyalogság hatékonysága megduplázódik, még akkor is, ha csak három-négy harckocsi segít” – mondta Ben Barry, a brit hadsereg egykori harckocsiparancsnoka, a Nemzetközi Stratégiai Tanulmányok Intézetének szárazföldi hadviseléssel foglalkozó elemzője.

(Guardian)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!