XVI. Benedek kicsit a konzervatívok pápája volt, de szembeállítani nem szerencsés Ferenccel

Legfontosabb

2023. január 5. – 16:44

XVI. Benedek kicsit a konzervatívok pápája volt, de szembeállítani nem szerencsés Ferenccel
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtök délelőtt eltemették XVI. Benedeket, a 95 éves korában elhunyt emeritus pápát a Vatikán főterén. A Telex is küldött tudósítókat a szertartásra, ahol a hívekkel beszélgettünk arról, miben érzik másnak a mostani temetést, mit gondolnak XVI. Benedekről és az egyház jövőjéről. Közel 600 éve nem volt példa emeritus pápa temetésére a Vatikánban, ennyi ideje nem volt XVI. Benedek előtt olyan pápa, aki lemondott volna. Egységet, mélyülést, egyházi újjáéledést remélnek a gyászból a ceremónián résztvevők, akik szerint a korábbi pápatemetésekhez képest XVI. Benedeké azért volt csendesebb, mert ide inkább „a tiszta hívek jöttek”.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

„XVI. Benedek kicsit a konzervatívok pápája volt, így itt a helyünk a temetésén. De szembeállítani nem szerencsés Ferenccel: mindketten a pápáink” – mondta nekünk egy nő a temetés előtt egy órával a Szent Péter téren. Ő is, illetve több másik hívő is már reggel 7 előtt érkezett a 9:30-as temetésre, hogy minél közelebb tudjanak kerülni a Bazilikához. A szerdán még üresen álló széksorok bőven megteltek, mire a gyászmisén beszélő Ferenc pápa az oltárhoz lépett.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Az emeritus pápa temetésén a katolikus egyház magas rangú tisztviselői mellett több ortodox egyházi vezető is részt vett. A világ minden pontjáról érkeztek hívek és világi politikusok is, ott volt a szertartáson például az olasz miniszterelnök, Giorgia Meloni, Németország elnöke, Frank-Walter Stenimeier, Andrzej Duda lengyel elnök és Magyarországról Semjén Zsolt, illetve Novák Katalin is. A hívek, akikkel a téren beszélgettünk, mind azt mondták, jó látni, hogy sok országból, illetve a római katolikus egyházon kívülről is érkeztek a temetésre. Szerintük ugyanis XVI. Benedek „feladatának tekintette a vallásközi dialógust, az egységet a világban”.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A temetés előtt, január 2 és 4. között a felravatalozott pápánál bárki leróhatta kegyeletét. A Vatikán adatai alapján az első két nap közel 135 ezer ember járult XVI. Benedek elé, a temetés előtti napon pedig volt, aki órákig várakozott, hogy elmondhasson egy imát és képet készíthessen a ravatalnál. A temetést megelőző nyüzsgés és folyamatos sorbanállás ellenére viszont a szertartás maga sokkal nyugodtabbnak tűnt: az emberek nem türelmetlenkedtek a sorokban, a bejutás sem igényelt sok időt, ceremónia nyugodtságához pedig valószínűleg az is hozzájárult, hogy XVI. Benedek „olyan puritán” temetést kért végrendeletében, mint amilyen életet ő maga is élt.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Az elmúlt években több cikk és elemzés is tárgyalta, hogy a Vatikánban úgynevezett progresszív és kőkonzervatív szárnyak állnak (teológiai értelemben) egymással szemben. Míg a regnáló és homíliát, azaz szentbeszédet mondó Ferenc előbbibe, addig XVI. Benedek és az ő elődje, II. János Pál is az utóbbi csoportba tartozott. Ez az ellenállás például a magyarországi, kormányközeli média megnyilvánulásaiban is kiütközött, amikor „liberális marhának” nevezték Ferenc pápát, XVI. Benedeket pedig „az igazi pápának” hívták. A Vatikánon belül is sokszor látható szembenállás azonban a hívek szerint egyáltalán nincs jelen az ő életükben, és úgy érzik, a temetésen sem jelent meg: „Itt a helyünk, mert a pápa akár emeritus, akár aktív, akkor is tiszteletet érdemel. Ők a pápáink, mi pedig ítélet nélkül tiszteljük, ha úgy adja, gyászoljuk őket”.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A hívek emellett úgy látják, a Benedekéhez hasonló egységkeresést viszi tovább örökségében Ferenc pápa is. Mint az egyik nő fogalmazott a mise előtt: „lehet őket hasonlítgatni, de sok különbség nincs Benedek és Ferenc között. Hívhatjuk progresszívnak vagy konzervatívnak, akkor is mindketten ugyanabban hisznek, az pedig Isten.”

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Szinte minden jelenlévő a tisztelet és a gyász kifejezése miatt látogatott el az emeritus pápa temetésére. Voltak azonban olyanok is, akiknek saját, személyes kötődése volt Benedekhez. „Azért is vagyok itt, mert XVI. Benedek kiváló teológus volt. Gyönyörűen és érthetően írt, celebrálni is csodálatos volt látni” – mondta nekünk az egyik nő, míg mellette álló társa hozzátetette: ő azért van itt, mert XVI. Benedek pápasága alatt találta meg Istent.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Benedek elődjének, II. János Pál pápának temetéséhez képest az emeritus pápa búcsúztatása érezhetően más volt. XVI. Benedek pápai temetést kapott (lemondása miatt néhány szöveget átírtak, néhányat kihagytak a szertartás alatt), de éjszaka például nem sátraztak hívek a Vatikán bejárata előtt azért, hogy bejussanak, és bár megtelt a Szent Péter tér, azért nem volt elviselhetetlenül nagy a tömeg. Volt viszont olyan, amiben hasonlított elődjének szertartásához XVI. Benedek temetése: például, hogy a gyászolók egy része transzparenseken követelte, hogy avassák most azonnal szentté az emeritus pápát.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Szállásadónk a temetés előtti napon arról beszélt, hogy a környék szállásai gyorsan elfogytak a halálhír bejelentése után. A Vatikán egyik dolgozója hozzátette: amióta XVI. Benedek meghalt, „érezhetően megugrott a látogatók száma. Ez feltűnő még úgy is, hogy különösebb esemény nélkül is sokan látogatnak általában a Vatikánba. Imádkoznak, a világ minden pontjáról érkeznek, hogy leróják tiszteletüket most, hogy az emeritus pápa elment.” A hívek viszont úgy látják, az átlagos napokhoz képest most sokkal kevesebben vannak, akik „csak lefotózni jönnek ide Benedeket”. Persze, akad azért ilyen is szerintük, viszont úgy látják, az emeritus pápa szerényebb temetése pont azt mutatta meg, hogy „aki idejött a temetésre, az biztosan szívéből és őszintén hisz”.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

„A Mesterhez hasonlóan a pásztor viseli a közbenjárás terhét és a népének felkenésének terheit, különösen olyan helyzetekben, amikor a jóságnak meg kell küzdenie a győzelemért, és testvéreink méltósága veszélyben van” – mondta Ferenc pápa a XVI. Benedekért tartott homílián. Szép és a jelenlévők számára is megható jelenet volt, ahogy az utódpápa búcsúztatta elődjét: és ahogy Isten kezébe ajánlotta Benedek lelkét, hozzátéve: „Benedek, legyen most teljes az örömöd!”

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A Rekviem-mise alatt akadt így is olyan, aki szelfizni kezdett, majd XVI. Benedekről szóló ajándéktárgyakat próbált keresni, de a tömeg nagy részét inkább olyanok tették ki, akik Bibliával kezükben, akár a nedves kövön térdelve követték a ceremóniát. Az egyházi képviselők és különböző országokból érkezett hívek mellett a német emeritus pápa hazája képviselte magát tömegével: „Köszönjük, Benedek pápa”-transzparensekkel és német zászlókkal, népviseletben vonultak XVI. Benedek temetésére a németek.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

„Bízom benne, hogy egyre jobban el tud majd mélyülni a saját értelmezésében az egyház, elérni azt, hogy újra összekovácsolódunk” – mondta az egyik férfi, miután véget ért a temetés. A tömeg egyszerre indult ki a Vatikánból, miután XVI. Benedek koporsóját bevitték a bíborosok és a tömeg tapsolásának gyűrűjében a Bazilika falai mögé. „Reméljük, Ferenc és XVI. Benedek tanításai nyomán egység lesz újra egyházunkban”, tette hozzá.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink