Folytatódik a republikánusok belső harca: továbbra sem sikerült házelnököt választani

2023. január 4. – 20:42

Folytatódik a republikánusok belső harca: továbbra sem sikerült házelnököt választani
Kevin McCarthy republikánus képviselő, pártja fő házelnöki jelöltje a szerdai szavazás közben – Fotó: Evelyn Hockstein / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A keddi sikertelen három szavazási kör után szerdán sem sikerült házelnököt választani az Egyesült Államok képviselőházában, ahol a szűk többséggel bíró republikánusok egy csoportja újabb három körben szavazott a frakciót az előző ciklusban is vezető Kevin McCarthy ellen.

A szerdai első, összesítve negyedik szavazáson ezúttal a Chip Roy texasi képviselő a floridai Byron Donaldsot jelölte McCarthy ellenfelének. Kedden mindkét képviselő McCarthy ellen szavazott. Itt lehetett élőben követni az ülést. A szerdai első körben McCarthy 201 szavazatot kapott, ha mindenki jelen van, akkor 218-ra lett volna szüksége (a republikánusoknak összesen 222 képviselőjük van).

Pont ugyanaz a 20 republikánus gátolta meg McCarthy megválasztását, mint kedden, noha azóta már Donald Trump volt elnök is nyíltan a kaliforniai képviselő támogatására kérte a lázadókat. Emellett az előző napihoz képest még eggyel csökkent a McCarthyra leadott szavazatok száma, mert a kedden még őt támogató Victoria Spartz tartózkodott. Bár a szükséges többséget nem szerezte meg, ennél a szavazásnál is a demokrata Hakeem Jeffries végzett az élen.

A második körben sem lett jobb a helyzet: Jeffries megkapta a kisebbségben lévő demokraták 212 szavazatát, McCarthyra 201-en szavaztak, Donalds nevét a 20, szélsőjobboldalibb lázadó republikánus mondta be, az indianai Victoria Spartz pedig megint tartózkodott. A harmadik, összesítésben hatodik szavazásnál pont ugyanez történt, a képviselőházi ülést helyi idő szerint este nyolcig szüneteltették.

Több órán át tartó egyeztetések után McCarthy és egyes ellenzői is azt jelezték, hogy történtek előrelépések, de további tárgyalásokat vetítettek előre. Végül a republikánusok nagy többsége megszavazta, hogy csütörtökön helyi idő szerint délig elnapolják az ülést.

Nem ma kezdték

Ahogy írtuk, először kedden szavaztak arról a novemberi félidős választás miatt új összetételű képviselőházban, hogy ki legyen a házelnök. Ugyan a republikánusok vannak többségben (222 képviselőjük van, a többséghez 218-ra van szükség), az első szavazás eredménytelen lett, ugyanis 19, szélsőségesebb republikánus nem volt hajlandó támogatni McCarthyt, aki az előző ciklusban vezette a képviselőcsoportot. A legtöbb szavazatot a demokrata Hakeem Jeffries kapta, aki a demokrata párt jelöltje volt, és ő meg is kapta pártja mind a 212 szavazatát.

Byron Donalds republikánus képviselő, a szerdai első szavazás egyik jelöltje – Fotó: Chip Somodevilla / Getty Images North America / AFP
Byron Donalds republikánus képviselő, a szerdai első szavazás egyik jelöltje – Fotó: Chip Somodevilla / Getty Images North America / AFP

A második kör hasonlóan zajlott, annyi különbséggel, hogy a 19 renitens arra a Jim Jordanre szavazott, aki maga jelölte McCarthyt házelnöknek. Ezek után harmadik fordulóra volt szükség, de McCarthy továbbra sem tudta megerősíteni bázisát. Sőt, az tegnapi utolsó fordulóban már 20-an szavaztak Jordanre, így a korábbi vezető még egy szavazatot elveszített. A negyedik fordulót szerdára napolták el, de talán nem jó jel, hogy mikor legutóbb nem sikerült az első körben házelnököt választani (pont 100 éve, 1923-ban), akkor a korabeli esélyesnek, Frederic H. Gillett-nek csak a kilencedik szavazásra sikerült összegyűjteni a megfelelő számú szavazatot.

Nem csak arról volt szó, hogy egy tisztségviselő nincs megválasztva, na bumm. A házelnök nélkül nem lehet beiktatni az újonnan megválasztott képviselőket, így az egész törvényhozás addig áll, míg eredményes nem lesz egy szavazás.

A New York Times elemzése szerint tényleg a párt legszélsőségesebbjei küzdenek McCarthy megválasztása ellen. A 20-ból 12-en továbbra is kitartanak amellett, hogy Joe Biden csalással szerezte meg az elnökséget Donald Trumptól. Apró érdekesség, hogy Trump egyébként támogatja McCarthyt a házelnöki versenyben.

Tizenöt lázadó republikánus újraválasztással került vissza a képviselőházba, és ebből a 15-ből 14 2021 január 6-án arra szavazott, hogy a képviselőház ne fogadja el a választási eredményt. A kampányidőszakban 20-ból 17-en Trump támogatását élvezték.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!