Koszovó több nemzetközi szervezethez csatlakozna, hogy függetlenségének elismerését megerősítse

2023. január 3. – 15:43

Másolás

Vágólapra másolva

Ambiciózus tervekkel vágott neki Koszovó a 2023-as évnek, ebben az esztendőben ugyanis szeretne csatlakozni az UNESCO-hoz, a NATO Partnerség a békéért programjához, az Európa Tanácshoz, és reméli, hogy a december közepén átadott uniós csatlakozási kérelme is pozitív elbírálást kap – írta a Kosovo Online című észak-koszovói, szerb nyelven tudósító hírportál nyomán az MTI.

Hajrulla Ceku koszovói művelődési, ifjúsági és sportminiszter decemberben jelentette be, hogy Koszovó 2023 őszén beadja csatlakozási kérelmét az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetéhez. Pristina 2015-ben már megpróbált csatlakozni az UNESCO-hoz, akkor azonban felvételét nem támogatta elegendő tagország.

Darko Tanaskovic, Szerbia egykori UNESCO-nagykövete szerint Koszovónak most sincs több esélye a felvételre, mint nyolc évvel ezelőtt, Pristina viszont úgy érzi, most több nemzetközi szervezetet is a felvételi kérelmével kell „bombáznia”, hogy megerősítse nemzetközi helyzetét.

Koszovó 2008-ban vált függetlenné Szerbiától, de Belgrád ezt nem ismeri el. Míg a világ több mint száz országa szerint Koszovó önálló állam, többek között Oroszország, Kína, India és öt európai uniós tagállam – Spanyolország, Ciprus, Görögország, Románia és Szlovákia – ezt kétségbe vonja. A szerb külügyminisztérium egyre többször jelenti be, hogy egy-egy ország visszavonta Koszovó függetlenségének elismerését.

Donika Gërvalla-Schwarz koszovói külügyminiszter a múlt hónapban jelentette be, hogy Pristina az idei év végén csatlakozik a NATO Partnerség a békéért programjához. A Kosovo Online viszont arra emlékeztetett, hogy a NATO 30 szövetségeséből négy állandó tag nem ismerte el Pristina függetlenségét, így egyáltalán nem biztos, hogy sikerül is belépnie. A NATO meghívhat egy-egy országot a Partnerség a békéért programba, ugyanakkor bizonyos feltételeket is szabhat a felvételért cserébe – hangsúlyozta Suzana Grubjesic, a szerb külügyi intézet vezetője. Egy ország felvételéhez azonban konszenzusra van szükség, és több ország sem ismeri el Koszovó függetlenségét – emlékeztetett.

Koszovó 2022 májusában adta be csatlakozási kérelmét az Európa Tanácshoz – emlékeztetett a Kosovo Online. Kreshnik Ahmeti külügyminiszter-helyettes akkor arról beszélt, hogy többen is megerősítették: biztosított a felvételhez szükséges szavazatszám. Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselője, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének az alelnöke a Kosovo Online-nak viszont arról beszélt: esélytelennek tartja, hogy Koszovó 2023-ban az Európa Tanács tagja legyen. Véleménye szerint minden attól függ, hogy például Albánia vagy Németország mennyire akarja erőltetni a kérdés napirendre kerülését, azonban számos ország még mindig úgy véli, hogy ennek nem jött el az ideje, főleg, hogy most háború dúl Ukrajnában, ami sokkal fontosabb kérdés.

Koszovó december 15-én nyújtotta be uniós csatlakozási kérelmét, és reményei szerint akár már az idén megkezdődhetnek a csatlakozási tárgyalások. Erre azonban kevés az esély, eddig ugyanis csak a stabilizációs és társulási megállapodást írta alá Brüsszel és Pristina, és a koszovói állampolgárok még mindig csak vízummal tudnak belépni az EU területére.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!